VW i belgijski partner planiraju u Evropi proizvoditi materijale za baterije

0

Njemački automobilski div Volkswagen osnovao je s belgijskom grupom Umicore zajedničku kompaniju koja će u Evropi proizvoditi materijale za baterije za električna vozila.

Nova kompanija IONWAY opskrbljivat će tvornice baterijskih ćelija Volkswagenove podružnice PowerCo u Evropi jeftinim materijalima za proizvodnju baterija, objavili su u zajedničkom saopćenju VW i belgijska kompanija.

Očekuje se da će nova kompanija sa sjedištem u Bruxellesu u ‘zreloj‘ fazi isporučivati materijale za 2,2 miliona električnih automobila godišnje i podmirivati značajan dio potražnje u budućim VW-ovim tvornicama baterija u Evropi, saopćile su kompanije.

VW i Umicore najavili su projekt prije godinu dana, a do kraja desetljeća namjeravaju u zajedničku tvornicu uložiti ukupno tri milijarde eura.

VW planira u Evropi izgraditi šest tvornica baterijskih ćelija do 2030. Počeli su s gradnjom prvog pogona u Salzgitteru u Njemačkoj, a drugi namjeravaju izgraditi u Španiji, u blizini Valencije.

Pogoni bi trebali proizvoditi baterije za budući VW-ov električni automobil u najnižoj cjenovnoj kategoriji, koji bi prema planovima kompanije trebao stajati manje od 25.000 eura i krenuti u prodaju 2026. godine.

U VW-u nadaju se da će novi projekt smanjiti troškove električnih vozila. (Hina)