VW gradi šest fabrika baterija u Evropi

0

Njemački Volkswagen planira da u Evropi izgradi više velikih fabrika baterija kako bi konkurisao Tesli i učinio e-mobilnost jeftinijom.

Tako je drugi najveći proizvođač automobila, koji je u procesu prelaska na proizvodnju električnih automobila, objavio da do 2030. planira da samostalno ili uz pomoć partnera sagradi šest “megafabrika” u Evropi, javlja prenosi Reuters.

– E-mobilnost je postala naš ključni koncept, a postupno uvodimo i nove koncepte – rekao je izvršni direktor Herbert Diess za Volkswagen Power Day.

Proizvodni pogoni imat će kapacitet za proizvodnju 240 gigavat sati godišnje. Prva fabrika planira se u Švedskoj, druga u Njemačkoj, a do 2026. trebalo bi da se otvori i fabrika u Francuskoj, Španiji ili Portugalu, te 2027. jedna u Poljskoj, Slovačkoj ili Češkoj. Još dvije će biti izgrađene do 2030. godine.

– Osiguravamo prvenstvo u najboljoj bateriji i najboljem korisničkom iskustvu u vrijeme bez emisije gasova koje proizvode konvencionalni automobili – rekao je Diess, prenosi Investitor.me.

VW planira i partnerstvo s naftnim kompanijama kao i sa evropskim kompanijama Enel i Iberdrola kako bi proširili mjesta gdje se električni automobili mogu puniti.

Nedostatak infrastrukture jedan je od glavnih uzroka zašto električni automobili još postali globalno rašireni.