Vukovar postaje porezna oaza

0

Iz Brisela se čeka zeleno svijetlo za zakon o Vukovaru, prema kojem bi taj grad imao ekskluzivni tretman po poreskim olakšicama za preduzetnike ne samo u hrvatskim nego i u evropskim razmjerima, piše u utorak Jutarnji list.

U posljednjih pet godina Vlada je iz državnog u vukovarski budžet uplatila ukupno 356 miliona kuna, u istom je razdoblju putem projekata EU na području grada Vukovara investiran 461 milion kuna, a većina tog novca uložena je u razvoj infrastrukture, navodi dnevnik.

Iako je (prema podacima vukovarske gradske uprave) broj zaposlenih u privatnim kompanijama povećan za 20-ak posto u posljednjih pet godina, većina sagovornika Jutarnjeg lista kaže da je za dalji ekonomski razvoj Vukovara od presudne važnosti dolazak velikih privatnih investitora, a ne oslanjanje na pomoć Zagreba.

U tom smislu velike se nade polažu u donošenje posebnog zakona o Vukovaru, prema kojemu bi taj grad imao ekskluzivni tretman ne samo u hrvatskim, nego i evropskim razmjerima.

Ideja je da se poduzetnici koji u Vukovaru zapošljavaju najmanje deset radnika trajno oslobode plaćanja poreza na dobit te da kompanije imaju pravo na povrat 50 posto uplaćenih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Da bi te ekskluzivne poreske olakšice u Vukovaru bile moguće, hrvatska Vlada morala bi u Briselu izlobirati da se na taj zakon ne primjenjuje pravilo Evropske unije o podrškama male vrijednosti prema kojem su maksimalne podrške za preduzetnike limitirane na ukupno 200.000 eura kumulativno u tri godine.

Tačnije, Hrvatska bi od Evropske komisije trebala dobiti zeleno svjetlo da Vukovar ima povlašten tretman i da budu dopuštene potpore preduzetnicima koje se inače smatraju nedopuštenim i narušavanjem tržišta.