Vučić: Država će svim malim biznisima platiti minimalac za tri mjeseca

0

PredsJednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će paket pomoći privredi koji priprema Vlada Srbije biti u vrijednosti oko pet milijardi eura

Beograd

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država pripremila paket mjera za pomoć privredi i objavio glavne tačke a to su pomoć mikro i malim preduzećima.

Kako je Vučić kazao za Prvu TV, svi mikro i mali biznisi dobijaće minimalac za ukupno tri mjeseca, kako za vlasnike, tako i za sve radnike koje zapošljavaju, čak iako se ova trenutna krizna situacija zbog epidemije koronavirusa završi ranije.

Taj paket vrijediće 700 miliona eura, rekao je on.

“Novac iz helikoptera”

„Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća – za tri mjeseca platićemo minimalac svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru, taksisti, svakom njegovom zaposlenom… radili, ne radili, mi ćemo im ovo isplatiti“, kazao je Vučić.

Naveo je da je riječ o tzv. „helicopter money“, odnosno novcu koji država daje kao pomoć praktično bez ikakvih uslova.

„Po 250 eura mjesečno za svakog od njih, ali samo za one koji ne otpuste više od 10 odsto radnika. To će nas koštati 700 miliona eura“, rekao je predsjednik Srbije.

On je kazao da će isplata novca početi za dva mjeseca, a da će kao dodatna podrška preduzetnicima i malim firmama biti odlaganje plaćanja poreza na dobit i doprinosa na plate za sljedeću godinu.

Poklon za građane

On je u intervjuu za TV Prva kazao i da je država u mogućnosti da toliko novca izdvoji za privrednike zbog toga što su javne finansije u dobrom stanju i zato što postoji budžetska rezerva, ali će se država za te namjene zaduživati na domaćem i međunarodnom tržištu.

Istakao je da se nada da Srbija ove godine neće imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) i potvrdio da nije u planu smanjenje plata u javnom sektoru.

„Imamo dovoljno novca. Razmišljamo da svakom punoljetnom građaninu Srbije damo po 100 eura poklon da pojačamo potrošnju. To jeste bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni“, rekao je on.