Volkswagenova nova fabrika u Turskoj ili Bugarskoj

0

Volkswagen je saopštio da kreće u konkretne pregovore sa predstavnicima preostalih potencijalnih lokacija za izgradnju fabrike u jugoistočnoj Evropi, javlja radio Dojče vele (DW), dodajući da Reuters prenosi da su, prema insajderima, u igri ostale Bugarska i Turska.

Skupština dioničara Volkswagena koja se održava danas (14. maj) bila je sa nestrpljenjem iščekivana i širom jugoistočne Evrope.

Više zemalja, uključujući Srbiju, nadalo se privlačenju velike investicije automobilskog giganta, a pobednik je trebalo da bude obznanjen ovih dana.

Od toga izgleda neće biti ništa, ocjenjuje DW i napominje da je Volkswagen saopštio da su nadzorni i upravni odbor u ponedjeljak odlučili da krenu u “konkretne pregovore o preostalim potencijalnim lokacijama”.

Bližih zvaničnih informacija nema, a za DW je u ponedjeljak u kompaniji kratko rečeno da je i dalje na snazi njihovo saopštenje da konačna odluka nije donijeta. Međutim, agencija Reuters, pozivajući se na insajdere, prenosi da su u igri ostale još samo lokacije u Bugarskoj i Turskoj, navodi se u tekstu.

Prema ranijim informacijama Volkswagen bi u novo postrojenje uložio 1,4 milijarde eura, posao bi dobilo oko 5.000 radnika, među njima 650 inženjera.

Izvoz iz tog postrojenja bi mogao da dostigne 4,5 milijarde eura godišnje. Kapacitet buduće fabrike bio bi 300.000 automobila godišnje.