Volkswagen 2026. proizvodi posljednje benzince i dizelaše

0

Njemački proizvođač automobila Volkswagen, koji je lani prodao 10,4 miliona vozila, proizvest će posljednju generaciju vozila koja koriste tehnologiju motora s unutrašnjim sagorijevanjem u 2026. godini, objavio je poslovni direktor Michael Jost.

Volkswagen se odlučio na strateški pomak prema vozilima na baterije nakon skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih ispušnih plinova dizelskih vozila iz 2015. godine.

Taj ih je skandal stajao novčanih kazni čiji ukupni iznos premašuje 27 milijardi eura.

– U godini 2026. pokrenut ćemo proizvodnju posljednjeg proizvoda na platformi motora s unutarnjim sagorijevanjem – izjavio je Michael Jost u utorak na konferenciji o visoko automatiziranim automobilima u organizaciji Handelsblatta u Volkswagenovom sjedištu u Wolfsburgu.

Glasnogovornik VW-a potvrdio je da Jostova primjedba znači da će se taj brend putničkih automobila, prvi po prodaji u Evropi i Kini, ubuduće fokusirati na proizvodnju električnih automobila.

VW će nastaviti s prilagođavanjem benzinskih i dizelskih automobila radi usklađivanja s ekološkim standardima tokom njihovog vijeka trajanja, ali se sada obavezao na radikalne korake kako bi se zaustavilo globalno zatopljenje, rekao je Jost.

Kako bi doprinio ostvarivanju ciljeva zacrtanih Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, Volkswagen je izmijenio referentne vrijednosti u razvoju automobila, radikalno snizivši dopuštene razine zagađenja ugljičnim dioksidom i u proizvodnji, istaknuo je Jost.

Hina