Vojna industrija: Pravit ćemo što dosad nismo!

0

U Vogošći kraj Sarajeva će već početkom naredne godine početi s radom nova kompanija iz vojne industrije u koju će biti uloženo do 30 miliona KM. Još nije poznato šta će se tačno proizvoditi, a federalni ministar industrije Nermin Džindić kazao je da će to biti „nešto što nedostaje namjenskoj industriji“.

Ništa još ne možemo otkrivati u javnosti, ali sve je uglavnom definirano i sve se zna. Studija je također urađena. To će biti nešto što nedostaje namjenskoj industriji, ali dok se uprava ne formira, o detaljima ne mogu govoriti, rekao je Đindić za današnji Avaz.

BiznisInfo je ranije objavio da će firma biti otvorena u krugu kompanije Pretis u Vogošći, koja će ustupiti svoje hale. Nova kompanija se osniva na bazi zajedničkog ulaganja nekoliko bh. firmi koje će biti njeni suvlasnici, a to su konjički Igman, potom Pretis, Ginex i Unis grupa.

Procedura u vezi s registracijom bit će završena do kraja godine, a već do sredine januara bit će formiran i menadžment kako bi se počelo s radom. Prema prvim studijama, bit će zaposleno novih 250 radnika.

Inače, proizvodnja u namjenskoj industriji FBiH odvija se u 14 preduzeća u kojima je zaposleno oko 3.500 radnika, a proizvodi se izvoze u više od 54 zemlje svijeta.

Izvoz oružja, municije i njihovih dijelova za devet mjeseci ove godine iznosio je oko 127 miliona maraka, što je porast za 6,26 posto u odnosu na isti period lani.

Glavna izvozna tržišta su Saudijska Arabija, Egipat, Sjedinjene Američke Države, Pakistan, Bugarska, Malezija, Srbija, Afganistan, Švicarska i Angola.

BiH, između ostalog, proizvodi minobacačku, artiljerijsku, tenkovsku i antitenkovsku municiju, rakete, municiju za pješadijsko naoružanje i avionske bombe.

Povezani tekst – BiH dio globalnog trenda: Zašto raste prodaja oružja!

Proizvodimo i inicijalne kapisle i detonatore za civilnu i vojnu upotrebu, te sportsku i pištoljsku municiju za civilni program. 

Tu su i električni i neelektrični detonatori, detonirajući štapini i detonatorske kapisle, kao i minobacački i topnički upaljači i kapsule, do mina te kasetnih i ručnih bombi. Proizvodi se i eksploziv za civilnu i vojnu upotrebu, oprema za vojsku i policiju i optički proizvodi itd.

(Autor: BiznisInfo)