BiH dio globalnog trenda: Zašto raste prodaja oružja!

0

Globalna proizvodnja i prodaja oružja je u velikom je usponu zbog sukoba i geopolitičkih tenzija koje su dovele do povećanog izdvajanja za vojsku. To znači da rast namjenske industrije BiH nije slučajan već je dio globalnog trenda, piše BiznisInfo.

Prodaja 100 najvećih zemalja proizvođača oružja prošle godine je povećana za 1,9 posto na 374,8 milijardi dolara, prema podacima Međunarodnog instituta za mirovne studije iz Stokholma (SIPRI).

Rast prodaje je bio očekivan i do njega je došlo zbog provođenja programa nabavke oružja, vojnih operacija koje se u toku u nekoliko država i regionalnih tenzija zbog kojih se zemlje naoružavaju, rečeno je iz ove organizacije, prenosi CNN.

Ovo je prvi put od 2010. da je došlo do povećanja prodaje oružja.

Proizvođači u Južnoj Koreji zabilježili su najveći porast od svih razvijenih zemalja. Ovaj rast je posljedica straha od konflikta sa Sjevernom Korejom. Prodaja južnokorejskih vojnih firmi porasla je lani za 20 posto na 8,4 milijarde dolara.

Amerika je i dalje lider ove industrije, sa porastom prodaje za 4 posto na 217 milijardi dolara, što čini čak 58 posto globalne prodaje.

Američka firma Lockheed Martin je najveći svjetski proizvođač, s rastom od 11 posto u 2016. Firma je zabilježila rast najviše zbog povećane isporuke aviona F-35 i akvizicije firme Sikorsky koja proizvodi helikoptere.

Prodaja ruskih firmi je povećana za 3,8 posto na 26,6 milijardi dolara, što je manji rast nego prethodnih godina.

Moskva pokušava modernizovati svoju vojsku, ali su nabavke usporile zbog pogoršane finansijske situacije, nakon što je ekonomija pogođena padom cijena nafte i gasa.  

Regionalni sporovi, kao što je onaj u Južnom kineskom moru, jedan su od osnovnih pokretača rasta vojne industrije.

Ta sporna oblast je bogata naftom i gasom, i tuda prolaze ključne pomorske linije, a na nju pravo polažu Kina, Tajvan, Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej.

Zemlje, poput Vijetnama, naručile su podmornice i patrolne avione zbog zabrinutosti za sigurnost tog područja.

Na kraju, tu su i sukobi na Bliskom istoku, zbog koji postoji konstantna potražnja za oružjem.

Kako smo jučer objavili, izvoz oružja, municije i njihovih dijelova za devet mjeseci ove godine iz Federacije BiH iznosio je oko 127 miliona maraka, što je porast za 6,26 posto u odnosu na isti period lani.

Glavna izvozna tržišta su Saudijska Arabija, Egipat, Sjedinjene Američke Države, Pakistan, Bugarska, Malezija, Srbija, Afganistan, Švicarska i Angola.

BiH izvozi oružje u 54 države svijeta.