Vlasnik najvećeg bh. izvoznika ide u Izrael: Narednih sedmica ću biti tamo

0

Vlasnik najvećeg izvoznika iz Bosne i Hercegovine, firme “Aluminij Industrija” Mostar, Amir Gross Kabiri, otkrio je da će narednih dana otići u Izrael koji je trenutno u ratu.

– Moja cijela porodica je u Izraelu, Tel Aviv gdje žive je u raketnom dometu, ali oni ostaju tamo, i ja ću im se uskoro pridružiti… Nije lako gledati sve to preko TV-a, dvostruko je teže, jer ne možeš učiniti ništa i osjećaš se paralizaran, no moj je plan da narednih sedmica budem tamo – rekao je Kabiri za Hercegovina.info

On je govorio i o poslovanju Aluminij Industrije.

– Prije svega, 2023. godina bila je izazovna za sve industrije u svijetu, posebno zbog recesije, visokih kamatnih stopa koje sprječavaju investitore da razvijaju nove projekte, posebno u onim projektima koji zahtijevaju aluminij, cement i čelik kao sirovinu zbog čega je potražnja u Evropskoj uniji smanjena, ali smo bili spremni na to – kazao je.

Znali su da ovo razdoblje dolazi. Zapravo, svi u ovoj kompaniji bili su svjesni toga prošle godine, kada su radili strateški trogodišnji poslovni plan.

– Nikad nismo otpustili nekoga jer ne nismo u mogućnosti dati plaću. Otpuštamo samo ljude koji ne odgovaraju našoj organizaciji s profesionalne strane. Neki od radnika ovdje su vjerovali da zaslužuju svoje mjesto u organizaciji jer znaju gospodina ovog ili gospođu onu, i mislili da su zbog toga privilegirani. Toga nema u mojoj kompaniji. U svim svojim javnim nastupima, rekao sam da Aluminij nije za svakoga i to stvarno mislim. Aluminij je samo za one koji stvarno žele raditi – naglasio je Kabiri.

Ovo, podsjetio je, više nije državna firma, već privatna, i imam svoje zahtjeve.

– Svi koji žele raditi ovdje trebali bi zadovoljiti moje standarde, ne standarde koji su bili ranije. Trenutno imamo preko 330 zaposlenih. I uvijek tražimo nove radnike, kvalificirane radnike, ambiciozne radnike – naglasio je.

Upitan je i koji su daljnji planovi kada je u pitanju firma.

– Razvoj. Uložili smo, u protekle tri godine, preko 30 miliona KM, mislim da tu investiciju vidite kada obiđete tvornički krug. Cilj je stvoriti snažnu firmu s evropskim položajem, koja će biti u skladu sa svim evropskim propisima koji se odnose na smanjenje emisija CO2 – zaključio je biznismen.

BiznisInfo.ba je ranije pisao da je Kabiri preporodio pogone nekadašnjeg Aluminija i firmu doveo do pozicije najvećeg bh. izvoznika prema podacima za 2022. godinu.