Vlasnik HIFA OIL Grupacije otkrio koja je tajna uspjeha Tešnja

0

Zagrebački sedmičnik “Privredni vijesnik” u najnovijem izdanju objavio je intervju sa vlasnikom i direktorom HIFA OIL Grupacije iz Tešnja, Izudinom Ahmetlićem.

S obzirom da je poznato da je Tešanj jedna od najuspješnijih zajednica u regionu kada je biznis u pitanju, novinar je upitao „u čemu je taj tešanjski X faktor”?

Mnogo je faktora X, a po mom mišljenju najavažniji faktor od kojeg sve počinje su ljudi. Mentalitet pobjednika je ono što krasi naše ljude. Ne mirimo se sa porazom. Djelujemo samostalno i sami brinemo o vlastitoj sudbini. Na svu sreću soc-realistički način razmišljanja, življenja i rada nam nije mnogo štete napravio. Brzi smo, i okretni, u stanju smo pokrenuti vlastitu inicijativu, promišljeno i odgovorno, rekao je Ahmetlić, prenosi BiznisInfo.

Dodao je da je, također, za stabilnost i razvoj potreban kontinuitet provedbe lokalnih politika. I tu su u stanju izabrati najbolje predstavnike i dati im mandat ali i odgovornost.

Ipak, puno je izazova koji su pred nama i mislim da u tom smislu Tešanj kao centar razvoja, ali i država u cjelini u smislu svog odnosa prema naprednim sredinama i regijama, trebaju u vremenu koje je pred nama odgovoriti na mnoga pitanja razvoja, ne samo ekonomskog, već i javnog komunalnog, infrastrukturnog, obrazovnog, kulturnog, socijalnog i svakog drugog segmenta modernog življenja, zaključio je Ahmetlić.

Govoreći o kompaniji, on je rekao da se u proteklih 15 godina HIFA OIL Grupacija razvila u respektabilnu grupu kompanija koja posluje u različitim poslovnim oblastima kao što su distribucija nafte, naftnih derivata i energenata, zatim distribucija i proizvodnja metalskih i pvc proizvoda, te otkup i distribucija poljoprivrednih proizvoda.

Ukupni prometi naših kompanija već dosežu iznos od blizu  500 miliona KM, i dobiti se računaju u dvocifrenom milionskom iznosu, no mi svoje poslovanje osim ovih parametara gradimo na drugim osnovama i postulatima. HIFA OIL grupacija zapošljava ukupno 257 radnika. Samo radi bitnosti želim naglasiti da 42% od ukupnom zaposlenih u majci kompaniji HIFA OIL je visokoobrazovani kadar, ali sa najvećim prosjekom izmedju 26 i 35 godina starosti, te i kod ostalih kompanija prosjeci su daleko bolji što mi daje dodatni motiv da unapređujemo i razvijamo sve kompanije, jer me na to tjera najveći resurs koji možemo imati – ljudi, rekao je, između ostalog, Ahmetlić.

(Autor: Biznisinfo)