Vlasnik firme koja je otpustila 30 radnika u Foči pojasnio šta je razlog

0

Nakon što je u medijima objavljena vijest da je preduzeće Mraz otpustilo 30 radnika u Foči, nakon sličnog poteza u Nevesinju, vlasnik kompanije Mladen Kovačević za BiznisInfo.ba je kazao zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

– Izvršili smo optimizaciju proizvodnje. Otpuštanje je bilo veoma teška odluka. Jedan od razloga jeste svakako podizanje minimalca na 900 KM a drugi globalna kretanja u tekstilnoj industriji – kazao nam je Kovačević.

Kompanija je bila prinuđena da povuče radikalne poteze i da znatno smanji proizvodne kapacitete.

Kako je pojasnio, tekstilna industrija je došla u nezavidnu situaciju jer je izložena nelojalnoj konkurenciji iz Federacije BiH, gdje je za 300 maraka manji minimalac nego u RS-u, ali i istočnih zemalja sa također dosta manjom minimalnom platom.

Inostrani partneri, prema njegovim riječima, zbog povećanja troškova i nepovoljnih kretanja na evropskom tržištu, smanjili su ili u potpunosti otkazali najavljene narudžbe.

Zbog toga su morali donijeli tešku odluku o otpuštanju 30 radnika u proizvodnom pogonu u Foči, nakon što su iscrpili sve druge mogućnosti. Cilj im je da održe optimum u proizvodnji, te će nastaviti poslovanje u smanjenom obimu.

Pojasnio je da ovo nema nikakve veze sa sredstvima koja su ranije dobili od Opštine i Caritasa za zapošljavanje. Sredstva koja su dobili za pokretnje sa 90 radnika u Foči, kako je rekao, nisu iznosila 275.000 KM, kako su neki pisali, nego ukupno 100.000 KM.

– Međutim ova sredstva nismo dobili u novcu nego kroz sanaciju objekta i nabavku mašina. Caritas je sa 80.000 finansirao kupovinu 4 mašine za 30 radnika, a za ostalih 60 nismo dobili ništa. Sve ostalo bila je vlastita investicija koja je iznosila preko milion KM. Kroz poslovanje za 40 mjeseci u budžete grada, entiteta i države uplaćeno je preko 5 miliona KM. Sve obaveze redovno su izvršavane a plata nikada nije kasnila ni jedan dan. Mi smo firma koja je stopostotno izvozno orijentisana i donijeli smo milione iz Evrope. Zaposlili smo radnike koji nisu imali iskustva i obučili ih i za posao – kazao je na kraju Kovačević.