Vlasnik “Aluminija” sprema novu akviziciju i ulazi u novi sektor poslovanja

0

Vlasnik firme Aluminij Industrija, Amir Gross Kabiri, potvrdio je da je zainteresovan za ulazak u medijski sektor te da je vodio razgovore o kupovini jednog medija u BiH.

On je ovo kazao komentirajući špekulacije da je kupio mostarski portal Dnevnik.ba.

Bio sam u kontaktu s nekoliko medija diljem BiH, ne samo s Dnevnik.ba. Već sam istaknuo koliko su mediji važni, mediji su čuvari demokracije, zajedno s policijom i pravosuđem – kazao je Kabiri u nastavku velikog intervjua za portal Hercegovina.info.

Za njega kao investitora je, kako navodi, važno vidjeti kako se zemlja razvija u liberalnu državu i mjesto gdje mediji mogu biti pravi neovisni mediji.

– Ako se odlučim na taj korak, da se pridružim medijskoj industriji, to će biti samo iz razloga omogućavanja promjena i pružanja prilike za pravo i hrabro novinarstvo, da istinu učini dostupnom javnosti – istaknuo je.

Upitan je gdje će naći radnike za takav medij. Pri tome je pokazao da već ima razrađene planove.

– Imamo nekoliko stranih, izraelskih novinara koji će nam se pridružiti, ne zanima nas samo bavljenje svakodnevnim vijestima, istraživačko novinarstvo je najvažnije. Ono je to koje je pokretač za sudove i tužiteljstva – naveo je.

BiznisInfo.ba je ranije pisao da je Kabiri preporodio pogone nekadašnjeg Aluminija i firmu doveo do pozicije najvećeg bh. izvoznika prema podacima za 2022. godinu.