Vlasnici odbili da podijele Facebook na tri dijela

0

Kompanija Facebook odbila je poziv svog suosnivača Krisa Hugesa na podjelu najveće svjetske kompanije društvenih medija na tri dijela, a kongresmeni su pozvali američko ministarstvo pravosuđa da sprovede antimonopolsku istragu.

Facebook je pod nadzorom regulatora iz cijelog svijeta zbog načina na koji dijele privatne podatke svojih korisnika, kako rješavaju problem govora mržnje i dezinformacija na svojoj društvenoj mreži. Neki kongresmeni tražili su i dijeljenje velikih tehnoloških kompanija, i nove savezne propise o privatnosti.

“Mi smo nacija s tradicijom zauzdavanja monopola, bez obzira koliko su dobre njamere čelnika tih kompanija. Markova (Zakreberg) moć je bez presedana i ne-američka”, napisao je Huges u članku za “The New York Times”, prenosi SEEbiz.

Kompanija ima oko dvije milijarde korisnika na svojim mrežama, a takođe su vlasnici i aplikacije Whatsapp, Messenger i Instagram, od kojih svaka ima po milijardu korisnika. Instagram su kupili 2012. godine, a Vacap 2014.

Facebook je odbio Hugesov poziv da se Whatsapp i Instagram pretvore u zasebne kompanije i poručili da bi se umesto toga trebali uredsrediti na regulaciju interneta.

“Facebook shvata da uz veliki uspjeh dolazi i velika odgovornost. Ali ne sprovodi se odgovornost pozivom na razbijanje uspješnih američkih kompanija”, napisao je predstavnik te kompanije Nik Kleg.

“Odgovornost tehno-kompanija može se postići samo neumornim uvođenjem novih pravila za internet. To je tačno ono na što je Mark Zakreberg i pozvao”, dodao je Kleg.

Američki demokratski senator Ričard Blumental rekao je za CNBC da misli da Facebook treba podijeliti i da bi ministarstvo pravosuđa trebalo da sprovede antimonopolsku istragu.

Da bi Kongres uspio u njameri razjedinjavanja Fejsbuka, prvo treba da pobijedi na sudu. Rijedak je to slučaj, ali ne i nečuven, a najpoznatiji su dijeljenje Standard Oila i AT&T-a.