Vlada ZDK u ArcelorMittalu: Opredijeljeni za nastavak proizvodnje

0

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona posjetila je danas kompaniju ArcelorMittal Zenica kojom prilikom su obišli tri pogona: Čeličanu, Valjaonicu i Visoku peć.

U ovoj kompaniji trenutno je u toku remont Visoke peći, čija se investicija procjenjuje na oko 60 miliona maraka i na kojoj je angažovano oko 1.000 radnika. Domaćini su upoznali goste sa trenutnim aktivnostima, te planovima za budućnost.

– Mi smo opredijeljeni da nastavimo proizvodnju čelika u Zenici. Ova investicija osigurava kontinuirani rad u narednih 10 do 15 godina. Remont visoke peći ide zacrtanom dinamikom – izjavio je generalni direktor Arcelormittala, Biju Nair.

Podsjećamo, remont Visoke peći trebao bi biti završen sredinom narednog mjeseca.

– Osim ovog projekta i u drugim pogonima se provode remontne aktivnosti. Tako se trenutno provodi remont kotlova i vodosnadbijevanja u Energetici, a radi se i remont primarnog sistema prečišćavanja gasova na Čeličani, – kazala je direktorica Departmenta za okoliš, Azra Sivro.

Uskoro počinju montažni radovi na projektu sekundarnog otprašivanja na Čeličani, a naredne sedmice se očekuje potpisivanje ugovora za drugi hibridni filter na Aglomeraciji. 

Izvor: Zenicainfo.ba