Vlada TK očekuje kredite Razvojne banke FBiH za privredu i infrastrukturu

0

Povoljna kreditna sredstva za razvoj privrede, ali i infrastrukturne projekte na području Tuzlanskog kantona bila su tema današnjeg radnog sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, predvođene premijerom Begom Gutićem, s predsjednikom Uprave Razvojne banke FBiH Salkom Selmanom i v.d. izvršne direktorice za podršku poslovanju Senijom Bubić.

Gutić je rekao da očekuje da Razvojna banka u narednom periodu plasmanom povoljnijih kreditnih sredstava privrednim subjektima s područja Tuzlanskog kantona pojača svoje prisustvo na tom području, a time pruži i dodatni stimulans razvoju privrede TK.

Također, Gutić je ukazao i na potrebu kreditnog zaduženja Direkcije regionalnih cesta Tuzlanskog kantona u iznosu od oko 20 miliona KM.

– Kreditno zaduženje, a time i osiguranje značajnijih finansijskih sredstava, jedini je način da kvalitetno i brzo regionalnu putnu infrastrukturu dovedemo na zadovoljavajući nivo. U protivnom, oslanjajući se isključivo na redovne prihode Direkcije, mi svake godine možemo raditi rekonstrukcije i adaptacije kraćih dionica. Tim kreditnim sredstvima planiramo prvi puta trajno riješiti neke putne pravce, te povezati privredne i društvene centre u našem kantonu – rekao je Gutić.

Dodao je da će poboljšanje stanja putne infrastrukture doprinijeti i povećanju stepena sigurnosti u saobraćaju, a na što ukazuju i izvještaji Ministarstva unutrašnjih poslova, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.