Vlada Srbije otjerala Rio Tinto

0

Premijerka Srbije Ana Brnabić sazvala je danas u 17 sati sjednicu Vlade na kojoj će se rješavati sudbina “Rio Tinta” na projektu “Jadar” a nakon toga u 18 sati obratit će se medijima kako bi saopštila da ova kompanija ne uživa više gostoprimstvo Srbije.

– Brnabić će poručiti “doviđenja” Rio Tintu – kaže izvor “Blica” blizak kabinetu premijerke.

Podsjetimo da je Rio Tinto trebao vaditi rudu litijum u zapadnoj Srbiji, blizu granice s BiH, ali su to spriječili građani masovni demonstracijama širom zemlje.

Po saznanjima Blica, danas će se ukinuti Uredba o prostornom planu posebne namjene za projekat “Jadar”, koju je Vlada donijela 13. marta 2020. godine.

Tako će nekoliko dana prije nego što im ističe istražno pravo za rudu litijuma, rok je do 22. januara, Vlada napraviti prvi korak za eventualno otkazivanje gostoprimstva ovoj kompaniji.

Doduše, oni nisu ni podnijeli zahtjev za njegovo produženje jer im navodno nije ni potreban zato što već imaju rješenje o ovjerenim rezervama od 158,6 miliona tona rude.

Ono što im treba je dozvola za eksploataciju tih rezervi, koju ne mogu da dobiju bez Studije uticaja na životnu sredinu. Ova studija još nije gotova, a rješenje o ovjerenim rezervama dobili su 29. decembra 2020. godine zbog čega se i ne uzbuđuju oko najave srbijanskih vlasti da će im ovih dana staviti rampu za otvaranje rudnika.

Da li će se tako ponašati i nakon današnje odluke Vlade za sada je neizvjesno ali ono što je izvjesno to je da oni nakon istupanja premijerke u utorak, u kome je najavila da će im uskrtatiti gostoprimstvo, umjesto da “pakuju kofere”, u istom danu javnost obavještavaju da će “izmijeniti dinamiku realizacije projekta Jadar”, piše Blic.

Ova kompanija tvrdi da svoju komercijalnu proizvodnju litijuma pomjera za 2027. umjesto 2026. godine, dok premijerka tvrdi da ih za nekoliko sedmica neće biti u Srbiji.

Sve to ukazuje da će se saga o ovom projektu nastaviti, a zbunjena javnost pokušava da razjasni ovu zbrku i pita se da li Rio Tinto ima neki štih u rukavu pa se ne obazire na ovako oštre reakcije vlasti.