Vlada KS će finansirati poreze i doprinose ugostiteljima, bez obzira na dozvoljen rad bašta

0

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić uputio je nekoliko pojašnjenja o finansiranju poreza i doprinosa ugostiteljima u periodu zabrane obavljanja registrirane djelatnosti.

Zbog velikog broja upita koje dobija u zadnjih nekoliko dana, a u vezi odluka kriznog štaba i Vlade KS koje se odnose na rad ljetnih bašti u okviru ugostiteljskih objekata, ministar Delić je na svom Facebooku, naveo je nekoliko informacija.

– Svim ugostiteljskim objektima kojima je Vlada KS svojom odlukom zabranila rad, bez obzira što im je rad dozvoljen u ljetnim baštama, Vlada KS će shodno osiguranim finansijskim sredstvima finansirati pripadajuće poreze i doprinose za svaki radni dan za koji je svojom odlukom ugostiteljima zabranila obavljanje registrovane djelatnosti. Dozvoljenim radom u ljetnim baštama ne smatra se da je uklonjena ova zabrana – pojašnjava.

Ministar Delić naveo je da će Javni poziv, za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica po privredu Kantona Sarajevo izazvanih koronavirusom, u svrhu finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plate (FBiH) i pripadajućih poreza i doprinosa (FBiH), biti raspisan najkasnije u narednih 15 dana, a odnosit će se na dva mjeseca u 2021. godini, mart i april.

– Nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend pada oboljelih u KS, nakon uvođenja postojećih mjera kriznog štaba i Vlade KS i da će se već krajem naredne sedmice ugostitelji vratiti svojim redovnim poslovnim obavezama u punom kapacitetu – zaključio je.