Vlada Grčke ukinula i posljednja ograničenja raspolaganja novcem

0

Vlada premijera Kirijakosa Micotakisa objavila je danas ukidanje od 1. septembra svih preostalih ograničenja raspolaganja novcem uloženim u banke – „kontrole kapitala“, uvedene u Grčkoj prije četiri godine, po dogovoru prethodne ljevičarske vlade i kreditora Grčke – EU i MMF-a.

„Četiri godine od uvođjenja, kontrola kapitala prestaje,“ rekao je Micotakis u Skupštini Grčke, prenosi agencija Beta.

Ministar finansija Hristos Stajkuras rekao je da će se odluka sprovesti „od 1. septembra“ po usvajanju izmjene propisa o tome.

„U saradnji s Bankom Grčke, ostvarujemo naše predizborno obećanje ranije nego što je bilo planirano: ukloniti kontrolu kapitala“, rekao je premijer.

Micotakis, koji je na vlast došao na izborima 7. jula okončavši ljevičarsku vlast Aleksisa Ciprasa (2015-2019), rekao je da je prethodna vlada vodila „katastrofalnu politiku“.

Tokom svog prvog mandata na čelu vlade (januar 2015. – avgust 2015.), Aleksis Cipras, tadašnji lider radikalne ljevice u Evropi, bezuspješno je pokušavao da ublaži nametnutu politiku štednje.

Kontrola kapitala je uvedena 28. juna 2015. radi sprečavanja panike u finansijskom sektoru i među klijentima banaka pošto je ljevičarska vlada probila rok plaćanja MMF-u.

Pod pritiskom grčkih kreditora, Aleksis Cipras je tada smijenio svog kontroverznog ministra finansija Janisa Varufakisa.

Njegov nasljednik na mjestu ministra, Euklid Cakalotos obavezao se na novi paket mjera štednje u zamjenu za treći zajam finansijske pomoći svojoj zemlji.

Po okončavaju programa finansijske pomoći Grčkoj, u avgustu 2018. godine, i zadovoljstva kreditora oporavkom njene privrede, tada vladajuća ljevica je objavila da je potpuno ukidanje „kontrole kapitala“ bilo „pitanje vremena“, ali se to dogodilo tek sada, godinu dana kasnije.