Vlada FBiH odbila ponudu Kineza za Aluminij

0

Vlada Federacije BiH odbila je kinesku ponudu za preuzimanje Aluminija, a jedina nada radnicima bivšeg giganta ostaje investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kineska korporacija CMEC, koju je predstavljala izraleska agencija, nudila je preuzimaje kompanije, ali i tražila garancije oko cijena električne energije što je predstavljalo nepremostivu prepreku, piše Klix.

U ponudi koja je jučer prezentirana predstavnicima Vlade Federacije BiH najznaćajiniji zahtjev bila je cijana struje po 31 euro za narednih pet godina. Kinezi su u tom periodu planirali izgraditi termolektranu u sklupu samog Aluminija.

Vladi je, poučena dosadašnjim iskustvima, svako uslovljavanje po pitanju cijana električne energije neprihvatljivo. Ponuda je odbijena, a članovi kinesko-izraelske delegacije već su napustili našu zemlju.

Zanimljivo je da je u odbijanju kineske ponude vrh Vlade bio jedinstven, a posebno je izražen bio negativan stav ministrice Jelke Milićević.

Kao rezervna i jedina opcija ostaje ponuda WAQT TRADE LCC iz Dubaija.

Arapi ne traže garancije za cijenu struje već nude kupovinu blokova 3 i 4 Termoelektrane Tuzla, koje bi kasnije reparirali i koristili za proizvodnju električne energije potrebne za poslovanje Aluminija.

Aluminij d.d. Mostar u svojim bilansima dužan je više od 400 miliona KM, a to je bio jedan od razloga isključenja struje i gašenja proizvodnje 10. jula. Kompanija je u nekoliko mjeseci ostala bez petstotinjak radnika, a njena budućnost potpuno je neizvjesna.

(Klix.ba)