Visoko u planinama Južne Amerike: Ovo je najljepša granica na svijetu

0

Granični prelazi širom južnog i sjevernog američkog kontinenta ne predstavljaju naročitu turističku atrakciju. Obično su to izolovana, pusta mjesta na kojima se ljudi zaustavljaju samo kako bi odradili proceduru sa svojim putnim ispravama i nastavili dalje.

Ipak, granica između između Kolumbije i Ekvadora nevjerovatna je po dvije stvari – jednoj od najljepših crkvi u Kolumbiji, i najsređenijem groblju u Ekvadoru.

Na kolumbijskoj strani, nekoliko kilometara od granice, nalazi se svetilište Las Lajas koje dominira uskum, dubokim klancem. Crkva u gotičkom stilu izgrađena je između 1916. i 1949. godine i nalazi se na 100 metara od dna. Ispod monumentalnog mosta koji crkvu povezuje sa drugom stranom protiče reka Gaitara.

Vjeruje se da se na mjestu današnje crkve, u 18. vijeku desilo čudo – majci koja je šetala sa nijemom ćerkom ukazala se Bogorodica Marija, nakon čega je djevojčica progovorila. Zbog toga je već 1802. na tom mjestu sagrađeno svetilište koje je danas pretvoreno u crkvu.

Sa druge strane granice, takođe na nekoliko kilometara, u ekvadorskom gradiću Tulcan, koji je najviši grad u ovoj zemlji, nalazi se jedno od rijetkih topijarnih groblja na svijetu.

Lokalni baštovan Hoze Marija Azael Franko počeo je još 30-ih godina prošlog vijeka da radi na ovom groblju, oblikujući biljke koje mogu da žive i do 500 godina. Prema njegovim riječima, nije prestajao sa radom sve dok groblje nije bilo “toliko lijepo da prosto poziva čovjeka da umre”.