Visočka pečenica postala zaštićen nacionalni proizvod

0

Na osnovu zahtjeva koji je podnijelo Udruženje mesoprerađivača ‘Proizvođači Visočke pečenice i sudžuke’ (ViPS), a na prijedlog Komisije za registraciju oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i dodjelu oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijela je Rješenje o registraciji oznake geografskog porijekla prehrambenog proizvoda ‘Visočka pečenica’.

U prostorijama Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u Mostaru danas je ‘Visočka pečenica’ i službeno proglašena geografski zaštićenim nacionalnim proizvodom sa posebnom oznakom.

Visočka pečenica kao suhomesnati proizvod je rezultat tradicije i tradicionalnog načina proizvodnje karakterističan samo za područje grada Visoko.

Rješenja o registraciji oznake podrijetla i geografskog porijekla uručena su i predstavnicima udruženja koje proizvode “Livanjski izvorni sir”, “Livanjski sir” i “Nevesinjski krompir”.

“Livanjski izvorni sir” zaštićen je oznakom porijekla, dok su ostala tri proizvoda zaštićeni oznakom geografskog podrijetla.