Višković razgovarao sa šeficom kancelarije EBRD-a u BiH

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa Manuelom Nesl, šeficom kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH o daljem nastavku saradnje Vlade i ove finansijske institucije.

Razgovarano je o aktivnostima na realizaciji više infrastrukturnih projekata, za koje je, na današnjem sastanku, potvrđena podrška, te pomoć u finansiranju od strane Evropske banke za obnovu i razvoj.

Riječ je, između ostalog, o izgradnji obilaznice kod Doboja na koridoru 5c, rekonstrukciji putnog pravca Foča – Šćepan Polje, do granice sa Crnom Gorom, te podršci EBRD-a projektu modernizacije željezničkog koridora od Doboja do Šamca.

Na sastanku je izražena obostrana spremnost da se nastavi i proširi saradnja i na projektima iz oblasti energetske efikasnosti, upravljanja otpadom i digitalizacije.

Premijer Višković posebno je istakao projekat iz oblasti energetske efikasnosti, koji se odnosi na utopljavanje javnih objekata, koji se pokazao kao veoma koristan i uspješan, te ga je, kako je naveo, potrebno nastaviti i u budućnosti.

Na današnjem sastanku, razgovarano je i o saradnji sa EBRD-om u okviru reforme javnih preduzeća u Republici Srpskoj, te podršci EBRD-a projektu unapređenja usluga gradskog grijanja u opštini Pale.