Višković: Odluka o najnižoj plati moguća u bilo kom momentu

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će Vlada Republike Srpske, ukoliko budu stvoreni uslovi, promijeniti odluku o najnižoj plati u Republici Srpskoj koja trenutno iznosi 520 KM.

– Odluka u vezi sa najnižom platom ne donosi se samo na početku godine i može se donijeti u bilo kom momentu – rekao je Višković.

On je istakao da će Vlada pratiti razvoj situacije u Republici Srpskoj u svakom momentu, podsjetivši da je na početku godine rečeno da će minimalna plata bila kao i prošle godine na nivou 520 KM.

– Sindikat ima jedan prijedlog, poslodavci drugi, a uvijek na kraju presuđuje Vlada Republike Srpske – rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Kada je riječ o sivoj ekonomiji, Višković je rekao da su na Vladi i danas formirane interresorne radne grupe koje će se ozbiljno baviti tim pitanjima.

On je istakao da je jedno od pitanja o kojem se ozbiljno razmišlja u narednom periodu ukidanje odrednica da neko bude primljen i zaposlen na četiri sata.

– Ili ste zaposleni ili niste ili nije problem-kako radna grupa kaže. Moj stav je da možete biti prijavljeni na dva sata ili sat, ali ćete poreze i doprinose platiti na najnižu platu. Prijavite nekoga i na pola sata. Međutim, na taj način štetiti budžet, to neće više moći – rekao je Višković.

Srna