Više od milion eura za olupinu?! U čemu je tajna ovog automobila?

0

Svaki bi običan automobil u ovakvom stanju vjerovatno odmah bio odvezen na najbliži otpad

Ferrari 500 Mondial Spider rijedak je sportski automobil koji vrijedi milione eura, a čak i njegova zahrđala karoserija vrijedi puno.

U to je uvjerena aukcijska kuća RM Sotheby’s, jer očekuje da će ova olupina puna hrđe postići cijenu višu od milion eura.

Za dvije sedmice ovaj Ferrari 500 Mondial Spider iz 1954. bit će na aukciji u SAD-u. Riječ je o rijetkom trkaćem automobilu, od kojeg je u početku napravljeno samo trinaest primjeraka, a ponuđeni primjerak je drugi proizvedeni 500 Mondial.

Primjerci koji su bili u boljem stanju od ovog prodavali su se na aukcijama za više od 3,6 miliona eura.

Ferrari 500 Mondial Spider bio je jedan od najbržih automobila pedesetih godina s ubrzanjem od 0-100 km/h za 6 sekundi i najvećom brzinom od 235 km/h.

Početkom šezdesetih, ‘auto’ koji je trebao biti na aukciji doživio je nesreću i zapalio se. Od tada je ostao samo zahrđali okvir s nekoliko limenih dijelova. Nedostaju sjedala i točkovi, a originalni motor je uklonjen, piše Hak revija.

Ukratko, svaki bi običan automobil u ovakvom stanju vjerovatno odmah bio odvezen na najbliži otpad, ali ne i Ferrari. Aukcijska kuća smatra da će automobil i u ovakvom stanju postići cijenu između 1,2 i 1,6 miliona eura.