Virgin Orbit pauzira sve operacije, zaposlene šalje “na čekanje”

0

Kompanija Virgin Orbit u vlasništvu britanskog milijardera Richarda Bransona u srijedu je saopćila da pauzira sve operacije od 16. marta, a izvor upoznat s ovom temom rekao je Reutersu da kompanija za lansiranje satelita skoro sve svoje zaposlenike upućuje na privremeno odsustvo s posla.

Izvršni direktor Dan Hart rekao je osoblju na sastanku da je ovaj dopust namijenjen kupovini vremena Virgin Orbita za finalizaciju novog plana ulaganja koji će pomoći da se kompanija izvuče iz finansijskih problema, prema izvoru koji je prisustvovao sastanku.

Dionice Virgin Orbita pale su 18,8% na 82 centa u produženom trgovanju.

Trajanje odmora je nejasno, ali Hart je rekao da će do sredine sljedeće sedmice zaposlenima dati novosti o tome kada bi se mogli vratiti, rekao je izvor.

U izjavi za Reuters, kompanija je potvrdila operativnu pauzu, ali nije dala detalje o odsustvima radnika.

Prošlog mjeseca, Virgin Orbit je saopštio da istražuje neuspjeh svoje misije u januaru da rasporedi devet malih satelita u nižu Zemljinu orbitu (LEO) iz priobalnog grada Newquaya u jugozapadnoj Engleskoj. Neuspjeh misije bio je veliki udarac za posao i produbio je njegove finansijske borbe.

“S operativne strane, naša istraga je skoro završena i naša sljedeća proizvodna raketa s ugrađenom potrebnom modifikacijom je u završnoj fazi integracije i testiranja”, saopštila je kompanija u srijedu, prenijela je agencija Reuters.