Vinari četiri države formirali Balkansku vinsku mrežu

0

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u petak je u Skoplju formirana Balkanska vinska mreža koju će činiti organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, saopštilo je udruženje „Vina Makedonije“.

Inicijator okupljanja bila su Vina Makedonije a u mreži su i Centar vinske kulture „Wine Q“ iz Srbije, Udruženje „Salon Žilavke“ iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, kao i druga vinska udruženja iz Zapadnog Balkana.

Udruženja će zajedno sprovesti projekat „Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Balkanska vinska mreža će djelovati na području povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja, a prvu regionalnu konferenciju na kojoj je usvojila akcioni plan čija primjena će početi sljedeće godine, održala je u petak.

Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji, ističe se u saopštenju.

„Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežu koja bi trebalo da pomogne u određivanju strateških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u cijelom regionu“, rekao je predsjednik Upravnog odbora udruženja „Vina iz Makedonije“ Svetozar Janevski i dodao da će mreža pružiti efikasna rješenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz ovog regiona.

On je naglasio da je jedan od glavnih zadataka promocija lokalnih autohtonih sorti vina, kao i vina proizvedenih u našem regionu, doprinoseći da Balkan kao vinska regija stekne pravo mjesto među drugim svjetski poznatim vinskim regionima.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond Zapadni Balkan koji su osnovale vlade Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine kao dio svojih napora za unaprjeđenje regionalne saradnje i integracije zemalja regiona u Evropsku uniju.