Vijeću ministara BiH dostavljen Dokument okvirnog budžeta

0

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH dostavilo Dokument okvirnog budžeta (DOB) za period 2022-2024. u dalju proceduru usvajanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda izjavio je da očekuje da će se ovaj dokument uskoro naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH kako bi što prije u proceduru bio upućen i budžet institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu.

Nakon što Vijeće ministara BiH usvoji nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH isti se upućuje ustavnom predlagatelju – Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine