Vijeće ministara usvojilo Nacrt budžeta BiH

0

Vijeća ministara BiH danas je usvojilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu. Protiv ove odluke glasali su zvaničnici iz Republike Srpske: predsjedavajući Zoran Tegeltija, te ministri Staša Košarac i Vojin Mitrović.

Tegeltija je na konferenciji za novinare rekao da su glasali protiv nacrta budžeta jer se situacija usljed pandemije koronavirusa znatno promijenila. Budžet je kreiran prije pojave pandemije.

Prema njegovim riječima, entiteti uveliko razgovaraju o izradi rebalansa budžeta, o njegovom drugačijem struktuiranju, preraspodjeli, jer će se svakako entitetski budžeti naći najviše na udaru.

– Nažalost naš budžet izgleda drugačije. U budžetu BiH je predviđen rast plata od 30 miliona KM. Planiraju se nabavke automobila, zgrada, namještaja. U vremenima krize prioriteti bi trebali biti drugačije posloženi – kazao je Tegeltija.

Ističe da je predlagao da ministar finansija i trezora BiH povuče nacrt budžeta te da se “nakon borbe za život i zdravlje građana opet sjedne i o njemu razgovara”.

Ova odluka je upućena Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, koja je formalni predlagač za daljnje procedure, dodao je Tegeltija.

Naveo je da je ministar finansija i trezora trebao povući Nacrt budžeta za 2020. godinu, da “nakon završetka ove borbe za život i zdravlje građana, zajedno sjednemo i procjenimo kako će se kretati prihodi i u skladu sa tim ugradimo i planiramo budžeta”.

– Nažalost, takav stav nije prevladao u Vijeću ministara, usvojen je i budžet je upućen u dalju proceduru. Ja nisam imao ni hrabrosti da predložimo ovakav budžet građanima BiH. Smatram, da moramo doći i sjesti i odlučiti se šta je najpotrebnije BiH, u ovom trenutku su potrebnije neke druge stvari od nabavka automobila, zgrada, namještaja i sl. U toku privremenog finansiranja ima dovoljno sredstava u budžetskoj rezervi koji mogu omogućiti nesmetano funkcioniranje svih državnih institucija – rekao je Tegeltija.