Dogodine dobijamo preko 20 kilometra autoputa

0

Iako su radovi na Koridoru 5C, koji kroz našu zemlju povezuje Ploče s Budimpeštom, počeli prije više od dvije decenije, tek smo na pola puta, a planirani završetak je za nešto više od pet godina.

Gradi se u oba entiteta, ali od 330 kilometara Koridora 274 bi trebalo prolaziti kroz Federaciju BiH. Tu je do sada izgrađeno nešto više od 126 kilometara. Najave za ovu godinu su optimistične. Trenutno se radi na sedam gradilišta, od toga veći dio je u Zeničko-dobojskom kantonu.

Na trasi Koridora 5C u Zeničko-dobojskom kantonu užurbano se radi. Od četiri aktivna gradilišta, dionica Poprikuše–Nemila, jedna je od najzahtjevnijih. Na njoj se nalazi trenutno najduži dvocijevni tunel Koridora 5C – tunel Golubinja dužine 3.600 metara od kojeg će biti duži samo tunel Prenj, nakon što budu okončani radovi u njemu.

– Trenutno imamo izvršen proboj od 38 posto dužine tunela. Istovremeno, radimo i sekundarnu podgradu jer se radi o veoma složenim geološkim uslovima tako da se moraju primijeniti specijalni metodi zaštite iskopa – kaže Reuf Kadrić, predstavnik investitora JP Autoceste Federacije BiH.

Arnel Musić, nadzorni inženjer za geologiju na trasi Poprikuše-Nemila, ističe da se radi se o jako lošoj stjenskoj masi.

– Na jednom dijelu izlaznog portala iskop je vršim miniranjem, odnosno to je samo nekih, hajmo reći, deset posto od ukupno dosad probijenih cijevi. Sve ostalo se vrši pneumatskim putem, odnosno mašinskim putem bagerima i čekićima – ističe Musić.

Na budućoj trasi autoputa koja se provlači kroz brdovitu zeničko-žepačku kotlinu veliki broj objekata je već izgrađen, među njima i tunel Zenica. A, 2022. godine otvoreno je gradilište Nemila-Vranduk.

– Cijela dionica o kojoj govorimo, 21 kilometar, planirana je da se završi do kraja 2024. godine – navodi Kadrić.

Radovi na dionici Putnikovo brdo 2 – Medakovo, na trasi koja bi trebala spojiti Zenicu i Doboj su počeli. Građevinari ističu da dionica duga 8,5 kilometara ne bi trebala predstavljati veći izazov.

– Na ovoj dionici nalazi se šest mostova, pet potputnjaka, 1 natputnjaka, šest hidrotehničkih objekata, jedan KTK tunel, to je tunel koji ćemo prvo iskopati, uraditi tunel i ponovno sve zatrpati – kaže Damir Peštelić, šef projekta na dionici Putnikovo brdo-Medakovo.

Slične dužine planirana je regulacije korita rijeke Usore.

– Također imamo izmještanje postojeće magistralne ceste M4. Znači, pravimo novu magistralnu cestu koja ide neposredno uz korito Rijeke Usore. Nedostaje još da se ugovore dvije dionice, ja mislim da će to biti u veoma kratkom roku – dodaje Peštelić.

S druge strane, na jugu su završeni radovi na tunelu Ivan. Otvoreno je 6,9 kilometara od Tarčina do Bradine. Napreduje se dalje. Najzahtjevniji radovi tek predstoje na tunelu Prenj i najdužem mostu na Koridoru koji bi trebao biti završen na proljeće.

– Planiramo veoma brzo otvoriti kompletno gradilište Mostar sjever – Mostar jug, Mostar jug – Tunel Kvanj, Tunel Kvanj – Buna, i ova dionica je planirana da bude u potpunosti operativna 2025. godine – govori Amir Fejzić, savjetnik direktora JP Autoceste Federacije BiH.

Planovi za ovu godinu također veliki, ali isitiču izvođači, realni. Otvaranje šest gradilišta značit će izgradnju novih 75 kilometara, za što je izdvojeno 3,4 milijarde maraka, što predstavlja najveći investicijski ciklus. No, ipak, za kompletnu trasu od Bijače do Svilaja u dužini 330 kilometara koja će nas povezati sa Evropom pričekat ćemo 2028. godinu. Da li je i taj rok realan, vrijeme će pokazati.

Izvor: BHRT