Veliki rast dionica firmi koje se bave proizvodnjom marihuane

0

Kako navodi “BDS analytics”, licencirana prodaja marihuane ove godine dostići će svotu od 3,4 milijarde dolara.

U Kanadi je došlo do velikog rasta cijena dionica firmi koje se bave proizvodnjom marihuane, pa tako dionice kompanije “Canopy Growth Corporation” bilježe rast veći od 500 odsto.

Dionice firme “Tilray inc” skočile su više od 100 odsto jer je talas američkih kompanija koje pokreću inicijalne javne ponude na kanadskim tržištima privukao pažnju na ovaj sektor.

I Evropljani žele dio finansijskog “kolača” od marihuane.

Danska firma “Stenoker” stavila je dionice na berzovnu listu, čime je postala prva kompanija u Evropi koja je unovčila interes investitora u industriji marihuane.

Cijena dionice ove firme utrostručila se otkako se prvi put pojavila na dansko-švedskoj berzi krajem oktobra ove godine. 

Sa početkom legalizacije marihuane, Vlada Kanade nada se dobrom dijelu finansijskog “kolača” na tržištu, koje bi, prema nekim očekivanjima, moglo da vrijedi od 4,9 do 8,7 milijardi dolara godišnje.

Biznis u vezi sa marihuanom znatno je porastao i u Kaliforniji.

Kako navodi “BDS analytics”, licencirana prodaja marihuane ove godine dostići će svotu od 3,4 milijarde dolara.

Legalna prodaja predstavlja samo mali dio procijenjene ukupne potencijalne potražnje za kanabisom u SAD, koja iznosi od 50 do 55 milijardi dolara, uključujući potražnju na crnom tržištu, navode ekonomski portali.