Večernji pregled poslovnih vijesti od četvrtka

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 29. mart 2018. 

# GRADIŠKA: Sve više investicija u opštini na vratima Evropske unije

Ove godine neki od najvećih svjetskih proizvođača u svojim branšama investiraće u opštinu na vratima Evropske unije. Gradiška je svim investitorima širom otvorila vrata a oni su to prepoznali. Ovdje se danas proizvodi za cijeli svijet a investitori se nakon godina poslovanja odlučuju za nova ulaganja. U ekspanziji su metalna, drvna i tekstilna industrija. Poljoprivrednici još uvijek čekaju svoju stratešku šansu.

# Hidrogradnja u stečaju želi projekte od 200 miliona eura

Hidrogradnja d.o.o. Sarajevo pozvala je sve zainteresovane partnere da učestvuju u izradi Plana reorganizacije. Kako se navodi u pozivu, imovina Hidrogradnje nalazi se u Bosni i Hercegovini, Libiji i Iraku. Kompanija, koja je u stečaju, objavila je katalog u kojem se navode potencijalni projekti. Zanimljivo je da firma u katalogu navodi da je na njene tri parcele u Sarajevu predviđena gradnja „stambeno-poslovnih-tržnih centara“ čija je ukupna vrijednost 200 miliona eura!

# Izvoz iz BiH u Tursku premašio uvoz

Izvoz iz BiH u Tursku posljednjih mjeseci je premašio izvoz iz Turske u BiH, rečeno je danas na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ministra ekonomije Turske Nihata Zeybekcija.

# Aluminij najveći pojedinačni bh. izvoznik i u 2017. godini

Prema službenoj statistici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, ”Aluminij” d.d. Mostar je i 2017. uvjerljivo zadržao primat na polju državnoga izvoza, ostvarivši 358.225.962 KM izvozne vrijednosti. 

# Sarajevo-Beograd: Trasa autoceste kroz BiH koštat će tri milijarde eura

Uokviru posjete visoke državne turske delegacije Bosni i Hercegovini, danas je u prostorijama Ministarstva komunikacija i prometa BiH održan bilateralni sastanak ministra Ismira Juska sa turskim ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Ahmetom Arslanom. Pored ostalih tema, razgovaralo se o trenutnim aktivnostima koje turska strana provodi na projektu izgradnje moderne prometnice Sarajevo – Beograd. Kako je rečeno, preliminarna procjena vrijednosti projekta iznosi od oko 3 milijarde eura.

# Travnik: Javni poziv za podršku poslovnim idejama

U okviru projekta TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu raspisan je Javni poziv za apliciranje za mjesto u Inkubatoru Centra za edukaciju mladih u Travniku “Bee Zone”. Projekt se implementira u okviru krovnog projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, kojeg financira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

# Firma iz Lopara zapažena na sajmu u Kini

Firma za preradu drveta “Vud vorld” iz Mačkovca, kod Lopara, učesnik je Sajma namještaja u kineskom gradu Gvandžo i za samo jedan dan na njenom štandu našlo se oko 400 posjetilaca, a dogovorena je i jedna posjeta kineskih privrednika ovoj podmajevičkoj opštini.

# Jajački ‘Jateks’ šije radna odijela za domaće i strano tržište

Obrtnička radionica „Jateks“ osnovana je prije šest mjeseci u jajačkom naselju Bučići, gdje joj je i sjedište. Za linijsku proizvodnju osposobljeno je 15 žena koje su prošle kurs šivenja.

# Održan prvi ovogodišnji Bisnode Business Brunch

Danas je Bisnode BH ugostio sa posebnim zadovoljstvom u novim prostorijama u Vrazovoj 8, učesnike Bisnode Business Brunch-a, nastavljajući sa pozitivnom praksom uspješnog koncepta networking evenata.

# Usvojen ovogodišnji plan zaduživanja FBiH

Federalna vlada je usvojila Plan zaduživanja FBiH za 2018. godinu, koji će, radi informiranja, biti dostavljen Parlamentu FBiH i objavljen na internet stranici Federalnog ministarstva finansija. Na osnovu potreba identificiranih u ovogodišnjem Budžetu FBiH i Programu javnih investicija (PJI) 2018.-2020. godina, u 2018. godini planirano je angažiranje sredstava (zaduženje) u ukupnom iznosu od milijardu i 361 milion KM.