”Aluminij” najveći pojedinačni bh. izvoznik i u 2017. godini

0

Prema službenoj statistici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, ”Aluminij” d.d. Mostar je i 2017. uvjerljivo zadržao primat na polju državnoga izvoza, ostvarivši 358.225.962 KM izvozne vrijednosti.  

Iako se, na tablici pregleda vodećih tarifa u izvozu Bosne i Hercegovine zapravo nalazi na četvrtom mjestu dok prva tri mjesta zauzimaju grupacije (sjedala, električna energija i drvo), Aluminij kao jedini bosanskohercegovački proizvođač primarnog aluminija najveći je pojedinačni izvoznik, što je status koji godinama opravdava.

Inače, iz BiH je prošle ukupno izvezeno robe u vrijednosti od 11.384.774.382 KM, dok je prvoplasiranih 20 izvoznika ostvarilo 5.276.138.370 KM izvoza, što je 46,34% udjela u ukupnom godišnjem izvozu za prošlu godinu. Aluminij je na prvomu mjestu, kao pojedinačni izvoznik.

Podsjetimo, mostarska firma na globalno tržište plasira četiri poluproizvoda, i to trupce, blokove, male ingote i žicu.

Glavnina njenih proizvoda Bosnu i Hercegovinu napušta željezničkim putem do Luke Ploče (RH) otkuda brodovima doseže brojne evropske i svjetske države, održavajući tako mrežu poslovnih saradnika koja povezuje Bosnu i Hercegovinu s brojnim krajevima svijeta.