Večernji pregled poslovnih vijesti – 9. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 9. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu. 

– Društvo ASA Finance Sarajevo, nakon što je jučer kupilo petinu vlasništva u Bamcardu, i time povećalo svoj udio na 40 posto, danas je izrazilo namjeru da u potpunosti preuzme ovu kompaniju za kartično poslovanje.

– Klas d.d. Sarajevo uspješno je realizirao izvoz brašno tip 500 na tržište Saudijske Arabije. Nakon višemjesečnih pregovora sa kupcem iz Saudijske Arabije, krajem februara ove godine, isporučene su probne količine brašna T-500, nakon čega će ovih dana uslijediti ponovna isporuka ovog poznatog Klasovog brenda. Klasovo brašno tip 500 tako će se naći u više od 30 marketa širom ove zaljevske zemlje.

– Kompanija Kolektor  CCL, koja je dio velikog slovenskog koncerna, u Prijedoru je održala javnu prezentaciju firme i planova za blisku budućnost, te je najavila početak proizvodnje u ovom gradu do kraja godine. Nova proizvodna hala će biti četvrta Kolektorova proizvodna lokacija u Bosni i Hercegovini.

– Četrnaesti po redu Sajam privrede u Tešnju biti će održan od 10. do 13. maja. Učešće na prestižnoj manifestaciji uzeli su Poslovne novine i LRC Business Intelligence System, koji će predstaviti svoje projekte za 2018. godinu. Poseban akcent biti će stavljen na projekte: 100 najvećih, Pouzdanost, Brzorastuće kompanije, te Gradovi, općine i biznis.

– U selu Mudrike na platou planine Vlašić, na samo tri kilometra od Ski-centra Babanovac, otvoreno je turističko naselje „Lotos 1“ u kojem je smješteno 10 objekata. Riječ je o prvoj fazi investicije u koju je do sada uloženo 1,2 miliona KM. Investitori iz Saudijske Arabije najavljuju gradnju hotela vrijednost 3 miliona KM.

– Turska Vlada je odgodila primjenu nove odluke oko uvoza brašna, ulja i šećera iz naše zemlje. Odgoda stupa na snagu danas i izvoz bh. proizvoda se od danas nastavlja nesmetano, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

– Na tradicionalnom, 8. sajmu zapošljavanja kojeg je ove sedmice u Vitezu organizovala Služba za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona, 55 poslodavaca ponudilo je 424 radna mjesta, a sajam je posjetilo preko 950 nezaposlenih osoba iz opština SBK.

– Na Sarajevskoj berzi danas je prodat paket dionica Bosnalijeka u vrijednosti od 1.531.446 KM. Kroz 3 transakcije prometovano je 135.402 dionice.

– Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je odsumporavanje najveći projekat koji se realizuje u Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ “Ugljevik”, vrijedan oko 200 miliona KM.