Večernji pregled poslovnih vijesti – 26. april

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 26. april 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu. 

– Deveti Sarajevo Business Forum, vodeća poslovno-investicijska konferencija Jugoistočne Evrope, ove godine zabilježila je najveće brojeve do sada, u svim programskim i organizacijskim segmentima, istaknuto je na ceremoniji zatvaranja.

– Kompanija Bingo ne samo da je lider maloprodaje u BiH već sama ima veći udio na tržištu nego drugi i treći konkurent zajedno. Bingo je u 2017. godini držao 17 posto udjela na tržištu, drugorangirani Konzum 11 posto, a treći je Mercator sa 5 posto udjela. Ovo se, između ostalog, navodi u godišnjem izvještaju o poslovanju kompanije Mercator koji je objavljen danas na Ljubljanskoj berzi, piše BiznisInfo.

– Euroherc osiguranje Sarajevo prošle godine ostvarilo je čistu zaradu, donosno neto dobit od oko 6,9 miliona maraka.  To je porast za skoro milion maraka u odnosu na godinu ranije, kada je dobit iznosila oko 6 miliona maraka, navodi se u finanijskom izvještaju Euroherc osiguranja objavljenom ovih dana, koji potpisuje direktor Damir Hadžić.

– Evropska investiciona banka (EIB) danas je odobrila BiH dva kredita ukupne vrijednosti od 150 miliona eura za izgradnju autoceste. Kreditima koji su odobreni Bosni i Hercegovini će se finansirati dva dijela trans-evropske mreže koridora “Koridor VC”.

– Zagrebački Upravni sud odbio je zahtjev Strabaga o odgodnom učinku i privremenoj mjeri zabrane gradnje Pelješkog mosta. Tako je uklonjena i zadnja moguća prepreka za početak gradnje mosta.

– Prva od dvije turbine, teška 55 tona, snage pet megavata, postavljena je u utorak u Maloj hidroelektrani (MHE) Bočac 2, čime se krenulo u završne radove na izgradnji ovog elektroenergetskog objekta.

– Mercator grupa ostvarila je prošle godine vrtoglavi gubitak od 184 miliona eura. To je, kako tvrde iz kompanije, posljedica jednokratnih događaja ili prilagodbi, posebino novog vrednovanja vlastitih nekretnina koje je Mercator Grupa morala izvršiti u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima.

– Firma “Grand trade” iza koje stoji Mile Radišić kupila je danas na licitaciji za 3.004.400 KM, preostala dva objekta Medicinske elektronike u stečaju.

– Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je promet dionicama Fabrika duhana Sarajevo u iznosu od 567.200 KM.