Večernji pregled poslovnih vijesti – 24. april

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 24. april 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu. 

– Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu ove godine (januar-mart) izvezla oružja i municije, te njihovih dijelova i pribora u vrijednosti od oko 44,4 miliona maraka, piše BiznisInfo na osnovu podataka Vanjskotrgovinske komore BiH. Od toga je najviše izvezeno u Afganistan, u vrijednosti od 11.995.152 KM.

– Kompanija AMA ADRIATIC Ilijaš u narednih godinu dana planira širenje i gradnju novog poslovnog objekta veličine 2.100 m² i zapošljavanje od 50-60 novih radnika. U pitanju je bosansko-italijanska kompanija koja je osnovana 2008. godine. AMA u Bosni i Hercegovini se bavi proizvodnjom sjedišta za radne mašine, hidrauličnih cilindara, a od 2013. godine je započela proizvodnju kablova za mehanizaciju.

– Sarajevo Business Forum će u srijedu i četvrtak biti održan u Sarajevu, a kako je i ranije najavljeno, zvanično će ga otvoriti direktor BBI Banke Amer Bukvić i predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB) Bandar M. H. Hajjar.

– Kompanija m:tel iz Banjaluke prošle godine se primakla BH Telecomu po ostvarenim prihodima i zaradi. Iako su obje kompanije doživjele pad, pad BH Telecoma je znatno veći. 

– Deveto izdanje Međunarodnog sajma poduzetništva i obrta “Grapos Expo” otvoreno je danas u Gračanici.

– Sutra u Neumu počinje 4. Energetski samit, koji će okupiti četiri stotine najvećih stručnjaka elektroenergetskog sektora kao i donosilaca odluka koji će zajedno razgovarati o rješenjima svih aktuelnih problema u sektoru koji ima ogroman potencijal za razvoj privrede u BiH.

Kompanija Teol iz Tešnja potpisala je u utorak u prostorijama BBI banke ugovor o finansiranju iz Malezijskog fonda za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća. Fond je osnovala Vlada Malezije, putem Ambasade Malezije u BiH i u saradnji sa BBI bankom, a namijenjen je razvoju privrede u BiH.

Mesna industrija ZP komerc iz Vršana kod Bijeljine, jedina je mesna industrija u RS koja je u krugu fabrike instalirala spalionicu za uništavanje klaoničkog otpada. Riješili su i problem otpadnih voda na ekološki siguran način, izgradnjom biloških prečistača. Uskoro će u rad pustiti i novi proizvodni pogon u koji će zaposliti 50 radnika.

Iz BiH je na tržište Evropske unije (EU) prošle godine izvezeno puževa u vrijednosti od 12,6 miliona KM. Tokom 2016. izvoz je bio i veći i to 15 miliona KM.

– Novoizgrađeni objekt Carinske ispostave Aerodroma Mostar danas je svečano otvorio član Predsjedništva BiH Dragan Čović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje Mirko Džakula.