Večernji pregled poslovnih vijesti – 22. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 22. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu.

– Načelnik Kalesije Sead Džafić danas je na upotrebu privrednicima predao uređenu saobraćajnicu u industrijskoj zoni. Za uređenje ove proizvodno poslovne zone izdvojeno je 146.481 KM, a uveliko će pomoći privrednim društvima koja se nalaze na ovom dijelu da imaju bolji i lakši pristup svojim objektima. Samim tim stvaraju se uslovi za nova zapošljavanja, ali i za nove proizvodne pogone.

– Na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta usvojen je rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH. Rebalansom je budžet povećan za 107 miliona KM i iznosi nešto više od 2,9 milijardi KM. Usvajanjem rebalansa omogućeno je da se 107 miliona KM stave na raspolaganje za izgradnju planiranih infrastrukturnih projekata koje implementira javno preduzeće Autoceste Federacije BiH.

– Javno preduzeće “Spreča” koje upravlja hidroakumulacijom Modrac krenulo je u projekat izgradnje nove male hidroelektrane. U toku su pregovori o potpisivanju sporazuma između “Spreče” i Elektroprivrede BiH, a novi elektroenergetski objekat bi tako bio izgrađen po uzoru na već postojeću malu hidroelektranu na Modracu.

– Federacija BiH je u aprilu 2018. godine ostvarila izvoz u vrijednosti 668.702.000 KM, što je za 2,8 posto više u odnosu na mart iste godine ili za 8,8 posto više u odnosu na april 2017. godine. U aprilu 2018. ostvaren je uvoz u vrijednosti 1.099.034.000 KM, što je za 4,2 posto manje u odnosu na mart 2018., odnosno 9,9 posto više u odnosu na april 2017. godine.

– Novi sistem multilateralnih kompenzacija www.KompEX.ba koji je dostupan na cijeloj teritoriji BiH jednostavnošću upotrebe privlači sve veći broj korisnika. Samo u posljednje dvije sedmice sistemu se priključilo 86 novih korisnika, a u sistemu se nalazi preko 5 miliona KM potraživanja. Bitno je istaći da su neke od najznačajnijih kompanija iz  BiH prepoznale sistem i postale aktivni korisnici KompEX.ba sistema.

– U Sportskoj dvorani Laktaši, u četvrtak, 24. maja 2018. godine od 11 do 15 časova održaće se “Dan zapošljavanja Laktaši”. Na jednom mjestu okupiće različite aktere tržišta rada, predstavnike kompanija koja imaju potrebe za zapošljavanjem, nezaposlena lica ili lica koja traže zaposlenje, te učenike završnih razreda srednjih škola u privredi koji se spremaju za tržište rada.

– U martu 2018. godine broj registriranih zaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini iznosio je 794.505, dok je broj registriranih nezaposlenih osoba iznosio 466.330. U odnosu na februar 2018. godine broj zaposlenih osoba se povećao za 0,4 posto, a broj zaposlenih žena se također povećao za 0,5 posto.

– Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas u Atini sa zamjenikom premijera i ministrom ekonomije i razvoja u Vladi Grčke Janisom Dragasakisom, gdje je razgovarano o ključnim pitanjima povećanja obima i intenziteta saradnje dvije zemlje.

– Na Sarajevskoj berzi nedavno je obavljena prilično velika trgovina dionicama kompanije Bosnalijek u vrijednosti od oko 1,5 miliona maraka. Prema saznanjima BiznisInfa, dionice je kupio Nijaz Skenderagić, koji je time svoj udio u Bosnalijeku povećao s 0,93 posto na 2,45 posto. No, paket dionica prodala je kompanija SMC koja je, prema sudskom registru kompanija, u Skenderagićevom vlasništvu.