Večernji pregled poslovnih vijesti – 20. april

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 20. april 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu. 

– U martu je zabilježena rekordna vrijednost uvoza u BiH. Ovo je prvi put da vrijednost uvoza u jednom mjesecu pređe 1,7 milijardi KM.

– Za ulaganje u naredne dvije godine kompanija „Meggle“ je pripremila oko 10 miliona maraka, dok samo u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje „Meggle“ planira uložiti 3 miliona KM, rečeno je danas u Bihaću.

– Mahmut Galijašević direktor Mann+Hummela u Tešnju rekao je, prilikom posjete delegacije Vlade Zeničko-dobojskog kantona, da kompanija ima 665 zaposlenih, da izvoz čini 98% ukupne proizvodnje  te da je promet kompanije u 2017. godini bio 37,5 miliona eura.

– Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je da je jednoglasnom odlukom odbornika Skupštine opštine data saglasnost da u krugu poslovne zone “Famos” na Palama bude izgrađena mini-fabrika za proizvodnju led-rasvjete.

– Firma “Geoinženjering” d.o.o. Kladanj ovih dana je prešla u vlasništvo njemačke kompanije Kalkwerke H. Oetelshofen GmbH & Co. Njemačka kompanija bavi se proizvodnjom kamenih agregata, kamenog brašna i kreča i do sada nije bila prisutna na tržištu BiH.

– Pedesetak najbogatijih privrednika iz zemalja Zaljeva dolaze na Sarajevo Business Forum. Delegacije članova THIQAH – poslovnog foruma IDB-a (Islamic Development Bank – IDB Group Business Forum) i delegacije VIP klijenata ADIB-a (Abu Dhabi Islamic Bank) najvećih depozitara ove banke, koje su inače osnivači BBI banke, potvrdile su dolazak i učešće na Sarajevo Business Forum 2018.

– Radmila Čičković danas je imenovana je za vršiteljicu dužnosti generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”, umjesto Željka Kovačevića. Na sjednici u Banjoj Luci Nadzorni prihvatio je ostavke kompletne uprave zbog gubitaka u poslovanju.

– Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović postigao je dogovor s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zejbekčijem (Zeybekci) da se odluka vlade Turske o novom režimu izvoza brašna, ulja i šećera i mesa prolongira do 1. jula.

– Općina Tešanj raspisala je javni poziv za prodaju zemljišta radi izgradnje poslovnih objekata. U javnim pozivima se precizira da će kupac morati odmah pristupiti izgradnji objekata.

– Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će ove jeseni sa Aerodroma Banja Luka biti uspostavljeni letovi na dvije vrlo važne evropske destinacije, navodeći da su razgovori o tome sa kompanijom već zaključeni.