Večernji pregled poslovnih vijesti – 13. april

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 13. april 2018. 

– Ostalo je još samo nekoliko dana da se zainteresovane bh. kompanije prijave za konferenciju „Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana“. Bh. kompanije lani su postigle veliki uspjeh, kada je 5 njih bilo u Top 7. Za konferenciju su se ove godine prijavile 73 njemačke kompanije, a među njima su neke od najvećih kompanija u Njemačkoj ali i na svijetu. Pročitajte više!

– Dioničari kompanije Komar – Tvornica gipsa Donji Vakuf rekli su da neće prodati svoje dionice Knaufu dok ne vide kakve su namjere njegačkog giganta. Knauf je nedavno stekao 20 posto dionica Komara i pretpostavlja se da će krenuti u puno preuzimanje tvornice.

– U protekle tri godine najviše novog zapošljavanja je bilo u općinama Tešanj i Ilidža te gradu Zenici koji od 2015. imaju po više od 2.000 novozaposlenih. Kada je riječ o kompanijama, više od 2.000 novozaposlenih imaju ASA Prevent i Bingo, koji su daleko ispred konkurencije.

– Lider pekarske industrije u tuzlanskoj regiji Mlin i pekara d.d. Ljubače – Tuzla investirao je u modernizaciju mlina, čime je automatiziran rad i povećan kapacitet proizvodnje na 130 tona na dan. Trenutno se radi na razvoju distribucije na širem području Bosne i Hercegovine, gdje bi osim Tuzlanskog kantona, u idućih 60 dana sa brašnom ušli na tržišta Zeničko – dobojskog kantona, Sarajevskog kantona i u Brčko Distrikt.

– Konkretniji razgovori o mogućem ulaganju Kozuva grupacije u infrastrukturu Međunarodnog aerodroma Tuzla mogu se očekivati nakon što ta kompanija uputi pismo namjere Aerodromu, odnosno, Vladi Tuzlanskog kantona. Riječ je o turskoj kompaniji koja se bavi investiranjem u zračni promet.

– Privrednici iz Libije posjetili su Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) radi razgovora o mogućnostima ulaganja u BiH, obnove ekonomske saradnje i povezivanja privrednika dvije zemlje.

– Uz brojne zvaničnike i predstavnike poslovne zajednice, u Istanbulu je danas svečano otvoreno predstavništvo Vanjskotrgovinske komore BiH.

– Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počela je sanacija još jednog dijela parkirne platforme za avione. Riječ je faznoj sanaciji platforme, koja je započeta 2014. godine, a koja će omogućiti novi period eksploatacije od minimalno 20 godina.

– S ciljem da se ukaže na sve veću i značajniju ulogu žena u razvoju društva i da se žene dodatno ohrabre za zauzimanje liderskih pozicija u kompanijama, ovogodišnji Sarajevo Business Forum, koji će se održati 25. i 26. aprila u Sarajevu, upriličit će panel posvećen ulozi žena liderki u razvoju društva na kojem će učestvovati uspješne poslovne žene, kako iz regije, tako i iz drugih evropskih zemalja, te Bahreina, Južnoafričke Republike, Australije…

– Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović zatražio je hitne konsultacije sa nadležnim organima Republike Turske oko novog režima u trgovini sa uljem, brašnom, šećerom i mesom sa tom zemljom.

Cijele vijesti, i još drugih tekstova, pronađite na našem portalu.