Večernji pregled poslovnih vijesti – 10. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 10. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu. 

– Međunarodni aerodrom Sarajevo objavio je danas, 10. maja, tender za izvođenje radova na modernizaciji i dogradnji Terminala B. Riječ je radovima vrijednim 30 miliona KM bez PDV-a, a rok za prijem ponuda je 10. jul ove godine.

– Švajcarska firma za proizvodnju metalnih sklopova “SB Laser” namjerava otvoriti svoj pogon u Hrnićima kod Trnopolja, u opštini Prijedor. Direktor firme je Edhem Bešić, koji je odlučio da investira u rodni grad. Ukupna vrijednost ove investicije iznosiće oko dva miliona franaka (oko 3,2 miliona KM).

– U Olovu je danas zvanično otvoren Rudnik olova britanske grupacije MINECO, prvi rudnik metala nakon 30 godina u Bosni i Hercegovini i jedini sa podzemnom eksploatacijom metala, u kome će se primjenjivati najbolja svjetska praksa i tehnologija.

– EBRD je podržao najavu United Grupe (SBB, Telemach, Total TV) da u narednih pet godina uloži više od 600 miliona eura u Jugoistočnoj Evropi. Ova sredstva će investirati u razvoj lokalne infrastrukture, kreiranje novih radnih mjesta i otvaranje novih poslovnih prilika.

– Merkur BH osiguranje, dobitnik Best Buy Awarda za 2017/2018 godinu te kompanija u vlasništvu Vienna Insurance Group, vodeće osiguravajuće grupaciji u Austriji, Centralnoj i Istočnoj Evropi, obilježilo je u Sarajevu 15 godina uspješnog poslovanja.

– Pred okružnim sudom u Dortmundu održana je rasprava o tome kada Volkswagen može okončati svoj poslovni odnos s dugogodišnjim dobavljačem Prevent TWB. VW optužuje proizvođača sjedala za neprimjereno povećavanje cijena pa je stoga prekinuo ugovore od 31. marta 2019. Predsjednik suda najavio je da će objaviti odluku u roku od tri sedmice.

– U Kraševu kod Tešnja danas je otvoren 14. sajam privrede, koji je okupio 200 izlagača. Na jednom mjestu mogu se naći najvažniji privredni subjekti iz BiH, okruženja i Evrope.

– Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko izjavio je danas u Sarajevu da BiH nedostaje 6.000 radnika u sektoru informacionih tehnologija. Prema njegovim riječima, potrebno je raditi na animiranju mladih za ova zanimanja, posebno ako se ima u vidu hiperprodukcija u nekim drugim strukama.

– Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podigla je prognozu ekonomskog rasta za Bosnu i Hercegovinu za 2018. godinu na 3,3% sa novembarskih 3%. Bolja prognoza rezultat je jačih ulaganja.

– Na Sarajevskoj berzi danas je trgovano dionicama Fabrike duhana Sarajevo u iznosu od 277.000 KM.