Varren Buffett prodao dionice banke i kupio udio u telekomu

0

Čini se da jedan od najpoznatijih američkih investitora Warren Buffett krije loše prognoze finansijskog sektora i da ima interes za naftne kompanije, kao i za telekom i medije.

On je, kako javlja CNN, u posljednja tri mjeseca prošle godine kupio udjele u Dow komponentama Chevronu i Verizonu.

Buffettova glavna kompanija, Berkshire Hathaway, objavila je u utorak u svom najnovijem tromjesečnom izvještaju Komisiji za hartije od vrijednosti i berze da ovaj industrijski konglomerat više nije vlasnik dionica u bankama JPMorgan Chase, PNC i M&T banke. Sve te dionice su prodane tokom u četvrtom tromjesečju 2020.

Prodaja JPMorgan Chasea vrijedna je pažnje s obzirom na to da se Berkshire udružio s bankom koju vode Jamie Dimon i Amazonom u poduhvatu zdravstvenog osiguranja pod nazivom Haven, osnovanom 2018. godine, ali koji je prošlog mjeseca najavio planove gašenja. Berkshire je i dalje vlasnik dionica Amazona.

Berkshire Hathaway takođe je smanjio svoj udio u skandalima preplavljenom Wells Fargu, ali zadržao je svoje pozicije u Bank of America, Bank of New York, Bancorpu i American Expressu. Berkshire je, međutim, stekao novi udio u drugoj finansijskoj kompaniji – brokerskom osiguranju Marsh & McLennan.

Bafetova kompanija prodala je u istom periodu sve svoje dionice proizvođača Covid-19 vakcine Pfizer, kao i rudarske kompanije Barrick Gold.

Bafet je ranije smanjio i udio Berkshirea u Appleu a povećao u divu bežičnih telekomunikacija T-Mobile, uz svoj novi udio u Verizonu.

Verizon je vlasnik Yahooa, kompanije koja svakog proljeća uživo prenosi prenos godišnjeg sastanka dioničara Berkshirea iz Omahe. Taj sastanak, koji je zakazan za 1. maj ove godine, biće virtualan zbog pandemije, kao i prošle godine, prenosi Investitor.me.