Varhelji: Zajedničko tržište povećava atraktivnost regiona

0

Zajedničko regionalno tržište povećaće atraktivnost i konkurentnost zapadnog Balkana i pretvoriće ga u investicioni centar zanimljiv ulagačima koji žele da smanje udaljenost do tržišta EU, izjavio je danas Oliver Varhelji, komesar EU za susjedsku politiku i proširenje.

Varhelji je u obraćanju na samitu lidera zemalja zapadnog Balkana i EU u Sofiji rekao da ovaj region napreduje na evropskom putu i da je njegova budućnostu u EU, uz obostrani strateški interes da se razviju što bliskije veze.

“Vaš sporazum o ambicionom akcionom planu za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta koji će osigurati cirkulaciju robe, usluga, ljudi i kapitala ima ključni značaj”, naglasio je Varhelji.

On je podsjetio na usvajanje Ekonomskog iinvesticionog plana za zapadni Balkan koji je vrijedan devet milijardi evra u grantovima, a uz dodatne garancije može povećati investicije na najmanje 20 milijardi evra.

Varhelji je rekao da je sada potrebno da vlasti zemalja zapadnog Balkana brzo ostvare 10 prioriteta iz tog plana da bi se podstaklo ekonomsko zbližavanje regiona i podržao privredni oporavak u svjetlu pandemije kovid 19.

Evropski komesar je precizirao da je fokus na šest projekata iz oblasti održivog saobraćaja i čiste energije i da je to prvi korak u sporvođenju plana.

Varhelji je rekao da se nada da će u budućnosti vidjeti “zrele prijedloge projekata koji se mogu finansirati” u oblastima infrastrukture, okoline i digitalnih tehnologija.

“Ekonomski i investicioni plan je čvrst temelj na kojem možemo da gradimo zajednički cilj izgradnje stabilnijeg i naprednijeg regiona koji ubrzava na evropskom putu. To može da promijeni ekonomsku sliku regiona za četiri do pet godina”, ocijenio je zvaničnik Evropske komisije.

Varhelji je rekao da vjeruje da će lideri i vlasti realizovati “neophodne ekonomske i osnovne reforme da bi se iskoristila investiciona ponuda bez presedana koju je EU stavila na sto ovim planom”.

Srna