Usvojene izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u

0

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je danas u Banjaluci izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojima će se principom reciprociteta omogućiti vraćanje PDV-a i privrednicima iz BiH u drugim zemljama.

Ove izmjene pravilnika već duže vrijeme zahtijeva poslovna zajednica, posebno prevoznici jer im je onemogućen povrat PDV-a na gorivo u drugim zemljama i to do sada nije bilo omogućeno strancima u BiH, saopšteno je iz UIO.

Članovi Upravnog odbora danas su usvojili Izvještaj o radu UIO za 2019. godinu u kojem su navedeni podaci o prihodima, redovnoj naplati i povećanju prihoda kao i preduzetim mjerama za naplatu zaostalih dugovanja po osnovu PDV-a.

“Zbog nedovoljnog broja glasova na današnjoj sjednici nije usvojena izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UIO, dok je jednoglasno usvojen Pravilnik o uplaćivanju indirektnih poreza i ostalih prihoda i taksi koje naplaćuje UIO”, naveli su iz UIO.

Tačke dnevnog reda koje su se odnosile na utvrđivanje koeficijenata i raspodjelu prihoda od indirektnih poreza za prethodne godine skinute su s dnevnog reda jer su u toku dogovori entitetskih vlada o konačnom poravnanju.