Usvojen set zakona o povećanju plata u javnom sektoru RS

0

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, po hitnom postupku, set izmjena zakona o platama radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu koji predviđa povećanje plata od pet do 20 odsto zaposlenima u javnom sektoru ili onima koji ih primaju iz budžeta Republike Srpske, za šta će u budžetu za iduću godinu biti obezbijeđeno 70 miliona KM.

Usvojeni su Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u organima uprave, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima.

Usvojeni su i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Srpske, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture.

U skladu sa ovim aktima biće uvećani platni koeficijenti i povećane plate za zaposlene u ovim oblastima tako da platni koeficijenti do pet budu uvećani za 20 odsto, od 5,50 do 10,90 za 10 odsto, od 11,15 do 19,05 za sedam odsto i platni koeficijenti od 19,25 do 26,23 za pet odsto.

Izmjene ovih zakona predstavljaju jednu u nizu mjera Vlade Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, što će uticati i na povećanje potrošnje i poboljšanje cjelokupnog poslovnog ambijenta u Srpskoj.

Narodna skupština je, po hitnom postupku, usvojila i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, čiji je cilj dalja izgradnja i razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje, što je i opredjeljenje Vlade Srpske.

Cilj ovog akta je i jačanje republičkog finansijskog tržišta.

Vlada je ove godine donijela odluku o organizovanju penzijskog plana Vlade Republike Srpske, te zaključila ugovor o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu sa Društvom za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Banjaluka, na osnovu čega će iz sopstvenih sredstava svakog mjeseca uplaćivati mjesečni iznos od 20 KM za sve radnike u javnom sektoru, što ukupno iznosi oko devet miliona KM.

Ovaj zakon je usvojen i da bi bio sproveden set zakona o povećanju plata radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu Srpske.

Poslanici su usvojili i Zakon o trgovini kojim se uređuju planiranje i razvoj trgovine, prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, posebne tržišne institucije, deklarisanje robe i način formiranja i isticanja njene cijene, trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta.

Ovim zakonom se regulišu i nepoštene trgovačke radnje, zabrana i privremene mjere ograničavanja tržišta, podsticanje razvoja trgovine, upravni i inspekcijski nadzor i druga značajna pitanja.