Usvojen rekordni Nacrt budžeta Općine Ilidža za 2024. godinu

0

U multifunkcionalnoj sali Općine Ilidža održana je 24. redovna sjednica Općinskog vijeća.

Kao prvu tačku dnevnog reda vijećnice i vijećnici razmatrali su Nacrt budžeta za 2024. godinu, koji je i usvojen u iznosu od 58,42 miiliona KM. Kao i prethodnih godina nastavljen je pozitivan trend povećanja budžetskih sredstava.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Ilidža za period 1. 1. – 30. 9. 2023. godine, kao i Periodični finansijski izvještaj za isti period.

Podršku Općinskog vijeća dobila je i Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana “Stup Nukleus”, kompleks uz poslovni objekat u ulici Džemala Bijedića, a razmatrana je i usvojena Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana “Hrasnica”, kao i Odluka o pristupanju izradi Regulacionog plana “Stup I” stambeno – poslovni objekat.

Usvojena je i odluka o davanju saglasnosti Općinskom načelniku za zaključenje ugovora o kupovini nekretnine u svrhu obnove i rehabilitacije historijske građevine – zgrade Stare željezničke stanice Ilidža u Sarajevu.

Na ovaj način Općina Ilidža nastavlja aktivnosti u smjeru stvaranja preduslova za obnovu Stare željezničke stanice, kao objekta od velike historijske važnosti koji je još 2007. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Prvi važan korak na tom putu napravljen je još krajem 2022. godine, kada je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, također uz saglasnost Općinskog vijeća, potpisao ugovore o otkupu dva stana koji se nalaze u zgradi Stare željezničke stanice.

Sjednica Općinskog vijeća, 24. po redu, okončana je vijećničkim pitanjima, inicijativama i odgovorima.