Usvojen budžet EU za 2020.

0

Pregovarači tri glavne institucije EU postigli su dogovor o budžetu EU za 2020. godinu. Sporazum je postignut na pretpostavci da će Velika Britanija, koja bi trebalo da napusti EU 31. januara sljedeće godine, nastaviti da plaća svoj doprinos i učestvuje u sprovođenju budžeta do kraja 2020. godine kao da je punopravna članica.

Budžet za sljedeću godinu fiksiran je na iznos od 168,69 milijardi eura u obavezama, što je novac koji može biti odobren u ugovorima za projekte u toj godini, te na 153,57 milijardi eura u plaćanjima, a to je novac koji će stvarno biti isplaćen u toj godini.

Pregovarači Evropskog parlamenta uspjeli su da se izbore za povećanje od 850 miliona u odnosu na početni prijedlog Komisije za finansiranje klimatskih ciljeva, digitalizaciju i program studentske razmene Erasmus2B, prenio je SeeBiz.

Dogovor je postignut nakon tri sedmice intenzivnih pregovora i to posljdnjeg dana roka za usklađivanje stavova između dvije zakonodavne institucije. Da nije postignut dogovor, Komisija bi morala da izađe sa novim prijedlogom budžeta, a nakon toga bi uslijedili novi pregovori za usklađivanje stavova.