Uspješan testni let prvog letećeg automobila u Japanu

0

Japanska kompanija Sky Drive objavila je da je prvi javni probni let letećeg automobila sa posadom u Japanu uspio. Demonstracija je provedena na Toyotinom poligonu, jednom od najvećih japanskih poligona. Automobil, nazvan SD-03, poletio je s pilotom, a zatim je kružio oko četiri minuta prije nego što je sletio na poligon.

Takođe će biti testiran van lokacije ove godine, a očekuje se da će konačno biti dostupan na tržištu 2023. godine.

– Jako smo zadovoljni što smo samo dvije godine nakon osnivanja kompanije uspjeli izvršiti prvi let letećeg automobila s posadom u Japanu – rekao je izvršni direktor Tomohiro Fukuzawa, dodajući da im je cilj da komercijalizuju takvo prevozno sredstvo, prenio je Bankar.me.

– Želimo društvo u kojem će leteći automobili biti pristupačno i prikladno prevozno sredstvo preko neba, a ljudi će iskusiti siguran i udoban novi način života – rekao je Fukuzawa.

Pilot je upravljao komandama, ali stabilnost i sigurnost osiguravao je računar, a tehničko osoblje neprestano je nadziralo uslove leta i rad aviona, napisali su u saopštenju za javnost na svojoj web stranici.

SD-03 je najmanji električni model za vertikalno polijetanje i slijetanje na svijetu i, prema navodima kompanije, zauzima prostor oko dva parkirana automobila. Visok je dva metra, dugačak četiri metra i jednako širok.

Pogonski sklop sastoji se od električnih motora koji pokreću rotore na četiri mjesta. Na svakom mjestu postoje dva rotora koji se okreću u suprotnom smjeru, a svaki od njih pokreće vlastiti motor. Ima osam motora koji osiguravaju “sigurnost u nuždi”, omogućavajući tako i poštivanje propisanih standarda ili propisa.