USAID pomogao zapošljavanje novih radnika banjalučke firme ‘Belt’

0

Direktor Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Duffy i direktorica Privredne Komore Republike Srpske Dragica Ristić posjetili su danas banjalučko preduzeće za proizvodnju kožne galanterije “Belt” d.o.o., u kojem su zaposleni novi radnici, kao rezultat USAID-ovog Projekta unapređenja radne snage i većeg pristupa tržištima (USAID WHAM projekat).

U organizaciji Privredne komore RS i u okviru grantovske podrške USAID WHAM projekta, “Belt” je u proteklim mjesecima proveo stručnu obuku iz oblasti proizvodnih procesa, nakon koje je zaposleno osam novih radnika.

Time se broj zaposlenih u toj firmi povećao za 20 posto, odnosno sa 44 na 52 uposlenika.

Nova zaposlenja pomoći će proširenju poslovnih kapaciteta preduzeća i povećanju plasmana proizvoda na domaće i na strana tržišta, saopćeno je iz USAID-a.

Uz podršku USAID WHAM projekta, s ciljem bolje promocije vlastitih proizvoda, “Belt” je razvio i svoj web site kao i novi promotivni materijal.

-S obzirom na povećenje obima proizvodnje, ‘Belt’ je u stalnoj potrazi za novom kvalifikovanom radnom snagom. Stoga nam je ovaj projekat obuke radne snage i bio značajan, a u potrazi smo i za novim mogućnostima slične saradnje- izjavio je Ratko Čubrilo, direktor firme Belt d.o.o.

U sklopu ovog USAID WHAM programa grantovske podrške, koji provodi Privredna komora RS, osim firme “Belt”, još 10 bh. preduzeća dobilo je finansijsku podršku u aktivnostima razvoja radne snage, boljeg pristupa tržištima i certifikaciji kvaliteta.

Ovu inicijativu podržali su i Ministarstvo industrije, energetke i rudarstva RS, kao i gradovi i općine: Banja Luka, Doboj, Trebinje, Gradiška, Teslić, Laktaši i Kotor Varoš.

Do danas je Vlada SAD, prije svega kroz aktivnosti USAID-a, pružila više od 1,7 milijardi dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH.

Kroz saradnju sa svojim korisnicima, USAID svoje grantove nastoji što više prilagoditi stvarnim potrebama tržišta i privrede kako bi što bolje bili iskorišteni i kako bi bio zadovoljen i širi društveni interes, od povećanja broja zaposlenih, porasta izvoza do snažnije integracije u Evropsku uniju.