Usaglašen zajednički tekst članica PIC-a o referendumu u RS-u, Rusija izdvojila mišljenje

0

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora PIC-a usaglašaena je izjava o zakazanom referendumu o Danu RS-a. Ruski ambasador Petar Ivancov je kazao da je Rusija izdvojila svoje mišljenje smatrajući da se referendum ne treba zabraniti.

S obzirom da je Rusija izdvojila svoje mišljenje jasno je da nije  postignut zajednički stav, jer je potreban koncenzus.

“Nemam pravo da se miješam u odluke Ustavnog Suda BiH, ali Ustavni sud trebao bi da bude više pažljv prema situaciju u kojoj se nalazi BiH”, rekao je ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

On smatra problematičnim to što tekst usaglašenog dokumenta traži ustupke isključivo od RS-a, umjesto da poziva na dijalog, zbog čega je Rusija i izdvojila svoje mišljenje.

Prema pravilniku donošenja odluka PIC-a, ako na prvom sastanku ne bude postignut koncenzus zakazuje se druga sjednica na kojoj je za zvaničan stav PIC-a potrebna prosta većina.

Prema svemu sudeći visoki predstavnik još uvijek neće upotrijebiti bonske ovlasti.

Podsjećamo, članice Upravnog odbora su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija te Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC), koju predstavlja Turska.

Upravni odbor daje političke smjernice visokom predstavniku. U Sarajevu, visoki predstavnik predsjedava sastancima ambasadora zemalja i organizacija članica Upravnog odbora u BiH.