Uprkos skandalima: Volkswagen imao veću zaradu 2017. nego 2016.

0

Uprkos skandalima u vezi s manipuliranjem ispušnim plinovima i prijetećim zabranama upotrebe vozila s dizelskim motorima u Njemačkoj, Volkswagen i dalje podržava upotrebu ove vrste motora, javlja Anadolu Agency (AA).

Matthias Muller, generalni direktor koncerna VW, u obraćanju na predstavljanju godišnjeg poslovanja kompanije u Berlinu istakao kako vjeruje da će dizelski motor doživjeti renesansu.

“Ja ne samo da se nadam nego sam i duboko uvjeren da će dizelski motor doživjeti renesansu. Moderni dizelski motori su, kada je zaštita okoliša u pitanju, dio rješenja, a nikako problema”, rekao je Muller.

Istakao je i da dizelski motori u atmosferu izbacuju mnogo manje štetnog ugljen-dioksida nego benzinski motori.

U obraćanju prisutnima najavio je kako će Volkswagen do 2022. godine uložiti preko 90 milijardi eura u razvoj motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Matthias Mueller

”Sljedeće četiri godine u sektore elektropogona, digitalizacije i autonomne vožnje uložit ćemo preko 34 milijardi eura”, kazao je Muller.

Volkswagen je u Berlinu predstavio i brojke koje, uprkos brojnim skandalima u koje je upleten ovaj koncern, pokazuju rekordnu prodaju i zaradu.

Zahvaljujući prvenstveno snažnoj potražnji u SAD-u i Kini, njemačka kompanija je 2017. godine ostvarila zaradu od 11,4 milijarde eura, što je sedam milijardi više nego 2016. godine. (AA)