Upravo je sklopljena najveća akvizicija u historiji tehnološkog sektora

0

Microsoft je u utorak objavio da kupuje izdavača videoigara Activision Blizzard za gotovo 69 milijardi dolara. To je najveća akvizicija u historiji tehnološkog sektora.

Do sada je najveća akvizicija bila kada je Dell 2016. kupio EMC za 67 milijardi dolara.

Slijede JDS Uniphaseova kupovinu SDL-a za 41 milijardu dolara 2000. godine, i IBM-ova kupovina Red Hata vrijedna 34 milijarde dolara koja je zaključena 2019.

Inače, Microsoft je pokušao postaviti rekord  2008. godine, kada je tadašnji izvršni direktor Steve Ballmer planirao kupiti Yahoo za oko 50 milijardi dolara, što bi u to vrijeme bio najveći američki tehnološki dogovor ikad.

Na sreću za Microsoft, Yahoo je više puta odbijao njegovu ponudu. Yahoo je na kraju bio pregažen od strane Googlea i na kraju je prodat za 4,5 milijardi dolara Verizonu 2017.

Microsoft još uvijek mora dobiti odobrenje Activisionovih dioničara i, što je još važnije, regulatora.

Za Microsoft je kupovna cijena više nego dvostruko veća od one koju je 47-godišnja firma ikada platila. Njegova najveća prethodna akvizicija bila je LinkedIn 2016., koja je koštala više od 26 milijardi dolara.

No Satya Nadella, koji je naslijedio Ballmera na mjestu izvršnog direktora Microsofta 2014., ima kapital za potrošiti i bazu investitora koja ga potiče da bude agresivan.

U vrijeme preuzimanja LinkedIna, Microsoft je bio procijenjen na oko 400 milijardi dolara, tako da je kupovina iznosila otprilike 6,5 posto njegove tržišne kapitalizacije. Kada je pokušao kupiti Yahoo, Microsoftova tržišna kapitalizacija bila je oko 260 milijardi dolara.

Danas Microsoft ima vrijednost od gotovo 2,3 biliona dolara i plaća samo 3 posto svoje tržišne kapitalizacije za Activision.

Umjesto da koristi povećanu vrijednost dionica, Microsoft plaća Activision investitorima u gotovini. To je velik teret, ali Microsoft to može priuštiti. Od 30. septembra, firma je imala 130 milijardi dolara u gotovini i ekvivalentima, od čega je 85 posto bilo u obliku kratkoročnih ulaganja.